2e boiler op verdiep of bij verwarming?

Lid geworden
20 jan 2007
Berichten
534
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik heb een discussie met mijn sanitair-man. Het gaat om het aanleggen van warm water op de tweede verdieping van de voormalige koeienstal (wordt gite).Momenteel wordt het warmwater voor het woonhuis gegenereert door een op een mazoutbrander aangesloten boiler. Deze heeft echter te weinig inhoud om de uitbreiding met een 12-18 persoons gite ook nog aan te kunnen. Er moet dus een flinke boiler bij.

Mijn sanitairman zegt: nieuwe boiler gewoon naast de oude plaatsen en doorkoppelen en dan lange leiding gebruiken (ca. 18 meter naar eerste tappunt, 35 meter naar verst gelegen tappunt). Eventueel voor de verhoging van het comfort te voorzien van een rondpompsysteem tbv warm water.

Nu is mijn ervaring dat dat laatste relatief veel energie kost.

Ik had zelf als alternatief bedacht: dikke voedingspijp rechtstreeks van verwarmingsketel naar boven brengen en daar in een centrale ruimte opsplitsen voor verwarming lokaal water (aansluiten op boiler) en aanvoer verwarmingssysteem (aansluiten op verdelers CV). Dit in tegenstelling tot mijn sanitairman die dus separate leidingen voor CV en warmwater naar boven wil leggen.Mijn idee leek me als voordeel te hebben dat je naast extra comfort, maar één warme leiding gebruikt, die je goed kunt isoleren en relatief minder energieverlies oplevert. Aangezien in een gite warmtevraag en warmwatervraag vaak in korte periodes samen plaats vinden (weekends/vakanties) leek het me best efficient én comfortabel.Wat denken jullie: wat is de beste oplossing. Moet ik voor mijn idee verder nog wat aan specifieke sturingsmodules voorzien (mengkleppen etc.)?
 
Bovenaan