• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Overdekt vloertje voordeur

Lid geworden
2 sep 2021
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
1
Beste mensen

Ik heb even geleden mijn klein vloertje uitgebroken dat overdekt is aan mijn voordeur, in lagen bestond dit dan uit een paar plastiek zakken van de boer om de hoek daarop aangedrukt fijn zand, met daarop een heel donker mortelbedje waarbij tegeltjes van 10x10x0.8 die vol en zat erin gelegd waren.
Ik ga dit vloertje terwijl vervangen en ik ben met de oorzaak in mijn kelder bezig waarbij de voorzijde van het plafond lek is.

Goed om te weten is dat dit vloertje op holle gebakken welfsels liggen met doorgestoken bewapening veronderstel ik of potten welfsels in andere woorden, en dit is dan een deeltje plafond van mijn kelder.
En naar mijn denken is dit ook een lekkage naar mijn kelder plafond toe, gezien ik aan die voorkant last heb van afbrekend gips, en ik het ook kon zien adhv een laagje nieuw gips aan te leggen(restgips), dit laten aan te tasten, kon ik de vloeiing van het water visueel bekijken.

Dus met alle details van dien kom ik op het volgende, ik wil dit esthetisch en praktisch zo goed mogelijk waterdicht leggen met weinig zorgen van dien.

Ik wil in de plaats blauwgrijze natuursteen van 40x40x2.2 erin leggen, dit is een eerste ervaring buitenhuis en heb ondertussen al heel wat research gedaan.
Er zijn nog wat andere resten aanwezig op de welfsels die ik ga verwijderen als ook wat restvoegen van dat vloertje.
Hierna denk ik te gronderen, egaliseren met kunststof vezels een fijn laagje zodat ik zeer weinig oneffenheden heb en luchtbellen.
En dan een niet hechtende deklaag te leggen waarbij ik na de egaline een waterkeringsdoek ga leggen aan kruipend tegen de muren op gelijke hoogte met de dorpels om dan een niet hechtende deklaag te maken met chape en vezels om zo roestkringen te voorkomen op mijn natuursteen tegenover chape netten te gebruiken.
Op dit komt dan een flex tegellijm met flex voegen die op zijn minst 0.5cm zijn.
Dus de afmetingen waarin ik ga werken zijn 2m10 lengte en 40cm breedte, aan de dorpel van de deur gemiddeld 6.5cm en de 2e dorpel 5cm diepte.
Dus een kleine centimeter egaline voor de oneffenheden op te vangen, hierna de doek, dan 2 cm chape laten uitdrogen en dan de rest is een lijmbed plus de tegel die afgesneden wordt op 39x39 afgewaterd richting de 2e dorpel die ook afwatert richting de straat.

Op dit moment lijkt mij dit in orde , afzijdig misschien van natuursteen niet vol en zat in een mortelbed te leggen.
Als ook geen uitzetvoegen te plaatsen omdat dit een zeer kleine oppervlakte is van 0.80m².

Het enige waaraan ik nog twijfel is de egaline, gezien ik ook weet dat dit beenhard word, dit misschien scheuren gaat veroorzaken ookal is deze egaline bestemd voor buiten.

Opmerkingen of verbeteringen in mijn denkwerk zijn altijd welkom, en ben bereid om bij te leren van ervaren mensen.

Alvast bedankt !
 

Bijlagen

  • IMG_20210831_180244.jpg
    IMG_20210831_180244.jpg
    270,8 KB · Weergaven: 31
  • IMG_20210831_180249.jpg
    IMG_20210831_180249.jpg
    251,1 KB · Weergaven: 31
Laatst bewerkt:

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.697
Punten
113
Laat een steen op maat maken en leg die erin.
 
Lid geworden
2 sep 2021
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
1
Laat een steen op maat maken en leg die erin.
Dat was ik in het eerste geval aan het denken, maar hierna vond ik tegels esthetisch mooier.
 

Tomvdw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
28 jun 2017
Berichten
4.488
Waarderingsscore
3.039
Punten
113
Alles eruit, roofing op de 'welfsels' en daarop enkele tegeldragers met tegels?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan