• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Leverancier (bijna) onafhankelijk verwarmen / koelen ?

Lid geworden
21 jul 2015
Berichten
20
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo,

Kan iemand mij verlichten in dit moeilijk vraagstuk ?

Ik zou graag mijn woning van 1972 verbouwen en proberen om zo veel mogelijk energie zelf te produceren.
Het betreft een gezin van 3 mensen, maar wel ook een electrische auto met batterij van 79 kW.
De woning is nu a minima geisoleerd zoals alle huizen van de jaren 70 maar we zouden isolatie op de muren aan de binnenkant plaatsen en ramen volledig vervangen. Een volledige isolatie streef ik niet na, gezien ik niet meer opteer om de woning ooit te verkopen en ik toch mijn energie zelf produceer ?

Hiervoor zou ik dit kunnen oplossen door een groot aantal zonnepanelen om mijn PLAT dak te leggen en hiermee mij warmtepomp met grondboring kunnen van electriciteit voorzien. Het huis zou dan moeten worden opgewarmd met vloerverwarming....

MAAR... Om vloerverwarming te kunnen plaatsen is een groot budget nodig omdat dan niet alleen de chappe maar ook de vloerplaat er volledig uit moet. Ik zou ook kunnen kiezen om vanaf de bestaande vloerplaat te starten maar ik verlies niet graag hoogte omdat het huis nu juist zalig hoge plafonds heeft. Het isoleren naar de bodem toe is ook een moeilijke omdat dit ook weer in opbouw moet gebeuren en ik hoogte verlies.

Optie 2 is om ipv vloerverwarming wand- of plafondverwarming te doen (Ventilo's ? ) ?

Maar ik dacht aan een situatie waarbij ik een aantal thuisbatterijen in serie zet (units van 2,2 kW uit te breiden volgens nood) en hier mijn energie van de zonnepanelen in opsla. Dan gebruik maken van een hybride verwarmingsketel die overdag gebruikt maakt van de electriciteit van de zonnepanelen, 's avonds en 's winters zijn energie uit de batterijen haalt en indien energie op toch op gas zou kunnen verder werken.
Hiervoor moet ik wel een gasleiding naar mijn huis trekken, maar ik heb reeds een wachtbuis klaar gestoken bij het vervangen van de riolering naar de straat....

Is dit een goed optie ? Of ziet iemand nog een heel andere optie ? Of is dit totaal geen goed idee ?

bedankt voor jullie hulp en tips !!!

Olivier

Bedankt voor de hulp !
 

_remi_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jul 2020
Berichten
1.254
Waarderingsscore
667
Punten
113
... Ik vraag me wel af wat de kost is van het extra energie verbruik (if any, in geval van zonnepanelen) ...
Volgens de installateur van mijn huidige lucht/water warmtepomp met actieve koeling, zou dat iets van een 250 a 300 EUR per jaar kosten aan electriciteit (exclusief zonnepanelen dus). Hij wou me uiteraard dezelfde configuratie (maar nieuwere generatie) verkopen. Geen idee of die kostprijs ook echt klopt.
 

Balboa

Actief Lid
Lid geworden
8 jan 2020
Berichten
141
Waarderingsscore
54
Punten
28
... Ik vraag me wel af wat de kost is van het extra energie verbruik (if any, in geval van zonnepanelen) ...
Volgens de installateur van mijn huidige lucht/water warmtepomp met actieve koeling, zou dat iets van een 250 a 300 EUR per jaar kosten aan electriciteit (exclusief zonnepanelen dus). Hij wou me uiteraard dezelfde configuratie (maar nieuwere generatie) verkopen. Geen idee of die kostprijs ook echt klopt.
Zeker ben je natuurlijk nooit. Is van vele omstandigheden afhankelijk.
Maar ik heb dat ook al gehoord dat er een verschil van 200 tot 300 EUR aan verbruikskosten is.
Daarom hebben wij ook voor een Lucht/water WP gekozen. Uiteindelijk rationele keuze, het duurt 30j min om de boring alleen terug te verdienen (zonder de zonnepanelen dan nog).

Ieder zijn keuze natuurlijk.
 

Kwakkel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 okt 2011
Berichten
1.323
Waarderingsscore
379
Punten
83

het duurt 30j min om de boring alleen terug te verdienen (zonder de zonnepanelen dan nog).

Maar heb je niet net minder zonnepanelen nodig bij geothermie?
Dat kan. Maar als je uitgaat van een gelijk aantal zonnepanelen.
Die zonnepanelen gaan altijd een deel van je verbruik coveren he.
Ja, maar dus is de verwijzing naar zonnepanelen zinloos.
Ofwel installeer je evenveel panelen, en heb je bij een geothermische WP dus (meer) overschot voor een gelijke prijs. Prijsverschil is dan de boringen, wat gecompenseerd moet worden door lager verbruik van de WP en meer terugleververgoeding omwille van (meer) overschot aan elektriciteit.
Ofwel installeer je minder panelen (genoeg panelen om verbruik te dekken bij L/W of genoeg panelen om verbruik te dekken bij geothermie). Prijsverschil is dan prijs van de boringen - besparing omwille van minder panelen. Dat verschil moet dan gecompenseerd worden door het lagere verbruik van de geothermische warmtepomp.
(Bovenstaande puur financieel bekeken natuurlijk.)
 

Kegel

Gewaardeerd lid
Lid geworden
9 okt 2012
Berichten
625
Waarderingsscore
290
Punten
63
Gevoelsmatig kwam ik uit bij geothermie:
  • iets minder afhankelijk van overheid en energieleveranciers
    (minder verbruik & beter rendement)
  • geen buitenunit vereist
    (de enige geschikte gevel is ver van de technische ruimte vandaan)
  • vloerkoeling is een must
    (echt wel fan van mijn huidige actieve koeling)
  • minder zonnepanelen nodig voor eenzelfde E-peil als met lucht/water
    (sinds meer dan een decennium geen fan van zonnepanelen, nog voor hele digitale teller verhaal)
  • mijn huidige jaarlijkse electriciteitsfactuur is betaalbaar maar helemaal niet min
    (201-2014 nieuwbouw, lucht/water warmtepomp met actieve vloerkoeling)
  • echt wel voorzien op de lange termijn
    (zeg nooit nooit, maar ik zal de 4de generatie zijn op het perceel en hopelijk na mij ook)
Geothermie moest voor mij niet persé de goedkoopste oplossing zijn, maar het moet financieel wel te verantwoorden zijn.

Mijn redenering was: de meerprijs van 7500 EUR delen door 15 levensjaren van een warmtepomp (hopelijk iets langer) is zo'n 500 EUR per jaar (20jaar 375 EUR/jaar). Simulaties van electriciteitsverbruik tonen aan, dat ik dat echt wel zou moeten uitsparen met geothermie tov lucht/water. En dat is zonder rekening te houden met stijgende electriciteitsprijzen, zonder de gratis passief koeling en betalende actieve koeling in rekening te brengen.

Een voorwaarde was wel een E-peil halen dat 100% vrijstelling geeft op de roerende voorheffing van kadastraal inkomen voor de komende 5 jaren. Doordat het KI waarschijnlijk niet zo laag zal zijn, verantwoord dat al een heel stuk van de boorkost.

PS: in Nederland is de "garantie" iets beter. Daar garanderen boorbedrijven contractueel bijvoorbeeld 25 jaar een minimum temperatuur.Dat is helaas in België niet het geval.

Disclaimer: Ik snap volledig, en alle respect, waarom sommige mensen lucht/water verkiezen of eerder een passiefhuis.
Sorry maar dat klopt naar mijn ervaring helemaal niet. In ons eerste jaar hebben wij geëxtrapoleerd (de metingen zijn pas begonnen in het najaar dus de lage verbruiksmaanden zijn er niet bij) 672 euro verbruikt. In 2020 hadden we voor een gans jaar 485 euro. Dit jaar geëxtrapoleerd 631 euro (gaat nog zakken want de zachte maanden moeten nog komen). Dit is inclusief actieve koeling en exclusief SWW. Beneden is net iets minder dan 100 vierkante meter. Boven ongeveer 90. Succes om 500 euro uit te sparen zou ik zeggen..
In een goed geïsoleerd huis kom je heel moeilijk uit de kosten met een geothermische. Mijn inziens enkel te overwegen in een slechter geïsoleerd huis omdat de potentiële besparing daar veel groter is omdat het verbruik veel hoger is.
Welk koelvermogen (Watt) haal je met een passieve koeling? Ik kan me niet voorstellen dat dat vergelijkbaar is met actieve koeling.
 

Kwakkel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 okt 2011
Berichten
1.323
Waarderingsscore
379
Punten
83
Welk koelvermogen (Watt) haal je met een passieve koeling? Ik kan me niet voorstellen dat dat vergelijkbaar is met actieve koeling.
In dat opzicht is de limiting factor eerder het temperatuurverschil en het dauwpunt. Mogelijks kan actieve koeling technisch meer koelen, maar kan dat in de praktijk niet omdat je condensvorming gaat krijgen.
 

_remi_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jul 2020
Berichten
1.254
Waarderingsscore
667
Punten
113
@Kegel interessant inzicht en alle begrip voor je standpunt ...

Helaas kom ik helemaal niet zo laag als je 500-600 EUR op jaarbasis.
Sinds 2014 tot nu, zit ik gemiddeld rond 2200 EUR/jaar voor m'n totale electriciteits verbruik.

ter info: vrijstaande nieuwbouw uit 2011-2014 met E56 en zo'n 120m² gelijkvloers + 120m² verdieping,
zonder zonnepanelen maar met zonneboiler,
lucht/water warmtepomp met actieve koeling op vloerverwarming op gelijkvloers en verdieping,
systeem C ventilatie, aanpandige dubbele garage,
isolatie volgens de minimum norm, enkel zolder heeft naast dakisolatie ook nog eens vloerisolatie (gespoten PUR).

Ook ik moet opletten dat ik de actieve koeling gewoon subtiel z'n werk laat doen in auto modus. De actieve koeling te fel zetten resulteert heel snel in condens op de vloer.
 
Laatst bewerkt:

RenoW

Actief Lid
Lid geworden
20 jan 2021
Berichten
160
Waarderingsscore
51
Punten
28
Sorry maar dat klopt naar mijn ervaring helemaal niet. In ons eerste jaar hebben wij geëxtrapoleerd (de metingen zijn pas begonnen in het najaar dus de lage verbruiksmaanden zijn er niet bij) 672 euro verbruikt. In 2020 hadden we voor een gans jaar 485 euro. Dit jaar geëxtrapoleerd 631 euro (gaat nog zakken want de zachte maanden moeten nog komen). Dit is inclusief actieve koeling en exclusief SWW. Beneden is net iets minder dan 100 vierkante meter. Boven ongeveer 90. Succes om 500 euro uit te sparen zou ik zeggen..
In een goed geïsoleerd huis kom je heel moeilijk uit de kosten met een geothermische. Mijn inziens enkel te overwegen in een slechter geïsoleerd huis omdat de potentiële besparing daar veel groter is omdat het verbruik veel hoger is.
Welk koelvermogen (Watt) haal je met een passieve koeling? Ik kan me niet voorstellen dat dat vergelijkbaar is met actieve koeling.

uit interesse: Wat is het E-peil van je woning? En waarom exclusief SWW?
 

Kegel

Gewaardeerd lid
Lid geworden
9 okt 2012
Berichten
625
Waarderingsscore
290
Punten
63
Welk koelvermogen (Watt) haal je met een passieve koeling? Ik kan me niet voorstellen dat dat vergelijkbaar is met actieve koeling.
In dat opzicht is de limiting factor eerder het temperatuurverschil en het dauwpunt. Mogelijks kan actieve koeling technisch meer koelen, maar kan dat in de praktijk niet omdat je condensvorming gaat krijgen.
Is dat gebaseerd op cijfers? Zo ja welke? Dauwpunt ligt in de zomer rond de 10- 12 graden als ik me goed herinner. Dat lijkt me passief al moeilijk bereikbaar maar ik kan mis zijn...
 

Kegel

Gewaardeerd lid
Lid geworden
9 okt 2012
Berichten
625
Waarderingsscore
290
Punten
63
Helaas kom ik helemaal niet zo laag als je 500-600 EUR op jaarbasis.
Sinds 2014 tot nu, zit ik gemiddeld rond 2200 EUR/jaar voor m'n totale electriciteits verbruik.
Toch geen 2200 euro per jaar voor je warmtepomp alleen? Die besparing van 500 euro waar je over spreekt is te realiseren op het warmtepomp verbruik.
 

Kegel

Gewaardeerd lid
Lid geworden
9 okt 2012
Berichten
625
Waarderingsscore
290
Punten
63
Sorry maar dat klopt naar mijn ervaring helemaal niet. In ons eerste jaar hebben wij geëxtrapoleerd (de metingen zijn pas begonnen in het najaar dus de lage verbruiksmaanden zijn er niet bij) 672 euro verbruikt. In 2020 hadden we voor een gans jaar 485 euro. Dit jaar geëxtrapoleerd 631 euro (gaat nog zakken want de zachte maanden moeten nog komen). Dit is inclusief actieve koeling en exclusief SWW. Beneden is net iets minder dan 100 vierkante meter. Boven ongeveer 90. Succes om 500 euro uit te sparen zou ik zeggen..
In een goed geïsoleerd huis kom je heel moeilijk uit de kosten met een geothermische. Mijn inziens enkel te overwegen in een slechter geïsoleerd huis omdat de potentiële besparing daar veel groter is omdat het verbruik veel hoger is.
Welk koelvermogen (Watt) haal je met een passieve koeling? Ik kan me niet voorstellen dat dat vergelijkbaar is met actieve koeling.

uit interesse: Wat is het E-peil van je woning? En waarom exclusief SWW?
Ik dacht rond de 40-50 zonder zonnepanelen. (die zijn pas gelegd na het opstellen van het certificaat)
 

Tornadinho

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
1 mei 2017
Berichten
1.161
Waarderingsscore
824
Punten
113
Helaas kom ik helemaal niet zo laag als je 500-600 EUR op jaarbasis.
Sinds 2014 tot nu, zit ik gemiddeld rond 2200 EUR/jaar voor m'n totale electriciteits verbruik.
Toch geen 2200 euro per jaar voor je warmtepomp alleen? Die besparing van 500 euro waar je over spreekt is te realiseren op het warmtepomp verbruik.
Voor een totaal verbruik een 11,000 kWh van woning met LW van 2014 en eventueel koeling in de zomer, lijkt me wel mogelijk. Wat is K-peil en isolatie? Ramen? Ventilatie?
 

_remi_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jul 2020
Berichten
1.254
Waarderingsscore
667
Punten
113
@Kegel zoals reeds geschreven:
"Sinds 2014 tot nu, zit ik gemiddeld rond 2200 EUR/jaar voor m'n totale electriciteits verbruik."
Ik heb immers geen aparte meter voor m'n warmtepomp.

@Tornadinho: Mijn verbruik is inderdaad rond 10 000 kWh: het ene jaar 10 000, het ander 9 000, en soms inderdaad 11 000 kW.

Qua K-peil, geen idee. De energiekosten zijn volgens EPC zo'n 83.42 kWh/m². Mijn EPC vermeld geen K-peil waarde, enkel "Het K-peil van het volume, waarvan de wooneenheid deel uitmaakt, voldoet". Vergeet niet dat m'n vergunning uit 2011 dateert. Isolatie was destijds de minimum norm: 8,2cm dik Eurowall. Ramen zijn 51m² De Ceuninck Zendows (PVC 5-kamer profiel) met 33m² HR+ glas en Renson Envisivent Evo roosters. Ventilatie Systeem C+ van Zehnder.
 

Kegel

Gewaardeerd lid
Lid geworden
9 okt 2012
Berichten
625
Waarderingsscore
290
Punten
63
Dus er wordt hier een huis met de minimum normen van 10 jaar geleden vergeleken met een nieuwbouw om het verbruik van een verwarmingstoestel in te schatten? ?
 

_remi_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jul 2020
Berichten
1.254
Waarderingsscore
667
Punten
113
Dus er wordt hier een huis met de minimum normen van 10 jaar geleden vergeleken met een nieuwbouw om het verbruik van een verwarmingstoestel in te schatten? ?
Oh, maar ik vergelijk niks hoor. Ik gaf gewoon een argument waarom ik onder meer koos voor geothermie.
 

Kegel

Gewaardeerd lid
Lid geworden
9 okt 2012
Berichten
625
Waarderingsscore
290
Punten
63
Dus er wordt hier een huis met de minimum normen van 10 jaar geleden vergeleken met een nieuwbouw om het verbruik van een verwarmingstoestel in te schatten? ?
Oh, maar ik vergelijk niks hoor. Ik gaf gewoon een argument waarom ik onder meer koos voor geothermie.
Dat is het punt dat ik probeer te maken.. Jij verantwoordt je keuze geothermie ("Simulaties van electriciteitsverbruik tonen aan, dat ik dat echt wel zou moeten uitsparen met geothermie tov lucht/water.") onder andere door een oud huis te vergelijken met een nieuw huis. En bovendien door je totale verbruik te gebruiken als baseline om op te besparen. Zo kan je toch geen kosten/baten berekening maken? Je zegt dat je 500 euro per jaar kan besparen maar je weet niet eens hoeveel je LW verbruikt om die claim te staven.. Met de 7500 euro die jij betaalt voor je boring kan ik mijn verbouwd huis de komende 12 a 15 jaar verwarmen en koelen... Dan moet je toch al behoorlijk fantastische COPs op tafel leggen om uit de kosten te komen.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.144
Waarderingsscore
6.698
Punten
113
Dus er wordt hier een huis met de minimum normen van 10 jaar geleden vergeleken met een nieuwbouw om het verbruik van een verwarmingstoestel in te schatten? ?
Oh, maar ik vergelijk niks hoor. Ik gaf gewoon een argument waarom ik onder meer koos voor geothermie.
Dat is het punt dat ik probeer te maken.. Jij verantwoordt je keuze geothermie ("Simulaties van electriciteitsverbruik tonen aan, dat ik dat echt wel zou moeten uitsparen met geothermie tov lucht/water.") onder andere door een oud huis te vergelijken met een nieuw huis. En bovendien door je totale verbruik te gebruiken als baseline om op te besparen. Zo kan je toch geen kosten/baten berekening maken? Je zegt dat je 500 euro per jaar kan besparen maar je weet niet eens hoeveel je LW verbruikt om die claim te staven.. Met de 7500 euro die jij betaalt voor je boring kan ik mijn verbouwd huis de komende 12 a 15 jaar verwarmen en koelen... Dan moet je toch al behoorlijk fantastische COPs op tafel leggen om uit de kosten te komen.
idd, als je eerst investeert in een woning die zeer weinig energie nodig heeft, dan wordt de TVT van GEO tov L/L gewoon langer en langer tot zelf langer dan levensverwachting toestel.

Als ik deze bron neem https://www.geotherma.be/warmtepomp-rendement-cop-scop/
en ik neem de nodige energie voor 200m² aan 83kwh/m² dan is dat 16600 kwh
dan is dat met een GEO aan SCOP5.5 = 3020 kwh
met een L/L warmtepomp aan 4.4 = 3770 kwh
dus een jaarverschil van 750kwh = 185€ (25c/kwh) besparing/jaar
 

RenoW

Actief Lid
Lid geworden
20 jan 2021
Berichten
160
Waarderingsscore
51
Punten
28
Ik denk dat Remi wel bedoelde was dat het in zijn geval eventueel een te verantwoorde keuze was (maar ook deels een gevoelskeuze... + het argument dat je geen buitenunit nodig hebt lijkt me zeker ook relevant).

Alleszins een interessante discussie...

Ik besluit hierbij dat in ons geval (goede isolatie en voldoende aandacht voor zonnewering, dus relatief lage energievraag) een L/W systeem met actieve koeling waarschijnlijk wel de voorkeur wegdraagt. Maar gegeven de extra premie van 2500 euro in het geval van geothermie lijkt me het uiteindelijke kostenplaatje nu ook weer niet zo verschillend te zijn....

Al hangt alles af van een aantal variabelen die nu onmogelijk te voorspellen zijn, zoals de evolutie van het klimaat (zachte winters, warme zomers, ... ) en evolutie van electriciteitsprijzen...

Dus ik volg @_remi_ wel in die zin dat het deels toch wel over een gevoelskeuze gaat.
 

RenoW

Actief Lid
Lid geworden
20 jan 2021
Berichten
160
Waarderingsscore
51
Punten
28
idd, als je eerst investeert in een woning die zeer weinig energie nodig heeft, dan wordt de TVT van GEO tov L/L gewoon langer en langer tot zelf langer dan levensverwachting toestel.

Als ik deze bron neem https://www.geotherma.be/warmtepomp-rendement-cop-scop/
en ik neem de nodige energie voor 200m² aan 83kwh/m² dan is dat 16600 kwh
dan is dat met een GEO aan SCOP5.5 = 3020 kwh
met een L/L warmtepomp aan 4.4 = 3770 kwh
dus een jaarverschil van 750kwh = 185€ (25c/kwh) besparing/jaar

Dus gegeven een (optimistische?) levensduur van 20 jaar, een diepteboring die 7500 euro kost, en de extra premie van 2500 euro, zal geothermie dan 1300 euro ( = 5000 euro meerkost - 20*185 euro besparing elec factuur; discount rates en schommelingen in energie prijs buiten beschouwing gelaten)...

daarvoor krijg je wel terug dat je:

1) geen buitenunit nodig hebt
2) je systeem stil is; en
3) je gemoedsrust dat je de meest ecologische optie hebt gekozen

Bij nader inzien vind ik het dan best wel rationeel om voor geothermie te gaan... of mis ik iets in die berekening?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan