• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Betonnen muur storten tegen bestaande gemetselde muur

Lid geworden
24 feb 2021
Berichten
11
Waarderingsscore
0
Punten
1
Beste leden,

Wij zijn op het moment onze woning grondig aan het verbouwen, waarbij een woning scheidende muur ons enige hoofdbrekens geeft. Oorspronkelijk was deze enkelsteensmuur de scheidende muur van de garages naast de woning, maar uiteraard is door de diverse verbouwingen deze ruimtes aan beide zijdes betrokken bij het woongedeelte. Helaas is de akoestische kwaliteit van deze muur ver onder de maat.

Na onze recente aankoop zijn wij de woning grondig aan het verbouwen, waarbij wij ook de akoestische isolatie sterk willen verbeteren. Echter wil ik meer bereiken dan alleen de bekende buigslappe voorzetwand. Het is namelijk helaas zo dat onze buurman, waarmee wij verder zeer goed en vriendelijk contact hebben, schizofreen is en dus uitvoerig en vooral heel hard in zichzelf praat of geluiden maakt.

Daarom is het idee ontstaan om deze slappe enkelsteensmuur te verzwaren en te versterken door er een laag gewapend beton van circa 5cm dikte tegen te storten. Dit is namelijk de ruimte die wij nog kunnen missen, simpelweg een tweede gemetselde muur naast de huidige plaatsen past niet meer. Deze betonnen muur zal geen constructieve functie hebben en de fundering is sterk genoeg om deze constructie te kunnen dragen (komt direct op een betonnen vloer te staan). Het wapeningsnet zal ik tegen de bestaande muur schroeven met voldoende muurankers om een goede verankering te verkrijgen. Om spatkrachten te beperken ben ik van plan om deze muur in 3 delen te storten, dus steeds de bekisting omhoog halen om de volgende sectie van circa 1 meter te storten, ook om het logistiek behapbaar te houden.

Na de betonnen muur zal er alsnog een buigslappe voorzetwand komen, maar de combinatie van de zwaardere en stijvere muur en de voorzetwand zal de prestatie aanzienlijk verbeteren doordat de resonantiefrequenties van beide systemen ver uit elkaar zullen liggen. Op papier lijkt dit dus zeker te gaan werken.

De grote vraag is alleen of er nog een voorbereiding getroffen moet worden aan de muurzijde. Deze bestaat namelijk uit poreuze kalkzandsteen en ik zou graag willen weten of deze eventueel behandeld moet worden met een primer of flink voorbevochtigd om het beton in optimale conditie te laten uit harden. Ik weet dat het geen alledaagse constructie is, maar het lijkt mij dat dit wel mogelijk moet zijn.

Graag hoor ik jullie tips over dit plan en wat ik eventueel over het hoofd zie. De betreffende muur is hieronder te zien:

PXL_20210224_150415072.jpg
 

Stievius

Zeer Actief lid
Lid geworden
9 jun 2014
Berichten
175
Waarderingsscore
129
Punten
43
Echt werken volgens het massa-veer-massa principe is dat nu ook weer niet hé...
 

Tomvdw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
28 jun 2017
Berichten
4.488
Waarderingsscore
3.039
Punten
113
Het is praten, dus geen contactgeluid. Dan kan je beter een valse wand in gyproc plaatsen, gevuld met 5cm Isover party Wall bijvoorbeeld.
 

Keon

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
14 nov 2015
Berichten
5.610
Waarderingsscore
668
Punten
113
Het wapeningsnet zal ik tegen de bestaande muur schroeven met voldoende muurankers om een goede verankering te verkrijgen.
Als je een stevige fundering hebt, zou ik het wapeningsnet ook trachten te verankeren in de funderingen (bijv. via chemische ankers). Dat zal de buigstijfheid van de muur zeer sterk verbeteren.
Deze bestaat namelijk uit poreuze kalkzandsteen en ik zou graag willen weten of deze eventueel behandeld moet worden met een primer of flink voorbevochtigd om het beton in optimale conditie te laten uit harden.
Dat ziet er uit als silicaatsteen... goed nat maken lijkt me wel voldoende.

Als uw woning in België staat, onthoud dan wel dat bij een officiële gemene muur je (eigenlijk) enkel in uw helft gaten mag boren (al zie ik de dakbalken van de buurman anders ook wel bij u uitkomen).
 

pilli

Zeer Actief lid
Lid geworden
18 jul 2011
Berichten
272
Waarderingsscore
196
Punten
43
Hier heel goede ervaring met accorub matten van 6cm. Gaten in de oude baksteen muur eerst opgevuld met mortel, dan met L-gips de matten tegen bestaande muur gelijmd, en vervolgens laten pleisteren.

Niet goedkoop, maar enorm effectief.

FYI, de fabrikant levert er lijm bij, maar die kost stukken van mensen en het verbruik ligt enorm hoog. L-gips was op aanraden van plakker en werkt perfect.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan