Keramische tegels

Een traditionele tegelvloer

12/12/2014

Tegels zijn bij uitstek duurzaam, onderhoudsvriendelijk, waterdicht en je vindt ze in alle maten, gewichten en prijsklassen. Binnen de tegels bestaat het grootste onderscheid tussen keramische tegels enerzijds en natuursteen tegels anderzijds.

Keramische tegels hebben een basis van fijngemalen klei en zijn machinaal geperst en gebakken onder een zeer hoge temperatuur. Dit proces zorgt ervoor dat de tegels onderling zeer uniform zijn. Je kunt ze verkrijgen in diverse vormen, kleuren en afmetingen, zodat er voor elk interieur wel een mooie tegel is. Het prijskaartje hangt af van de kwaliteit die op zijn beurt bepaald wordt door het gebruikte materiaal. Zo is een volkeramische tegel een duurzame, vorstbestendige tegel, die zowel binnen als buiten gelegd kan worden. Het materiaal is dik, waardoor eventuele beschadigingen minder gaan opvallen. Een ander voorbeeld is faience of verglaasd aardewerk. Dit is terracotta met waterdichte email, in vele kleuren te verkrijgen, maar niet erg duurzaam. Het wordt dus hoofdzakelijk gebruikt als wand – en vloertegel in badkamers. Het is dus heel belangrijk om je goed te informeren vooraleer je de knoop doorhakt.

Tegenover de keramische tegel heb je de natuursteen tegel. Natuursteen is door de eeuwen heen op een natuurlijke wijze ontstaan uit geologische processen. Dit wil zeggen dat elke ontgonnen en versneden natuursteen tegel uniek is. Dit houdt overigens niet in dat de stenen erg in dikte gaan verschillen. Tegenwoordig zijn er immers ook relatief dunne uitvoeringen.

Natuursteen bestaat in verschillende materialen die zich onderscheiden qua dichtheid, uitzicht en toepassingsmogelijkheden. De populairste types natuursteen zijn de witte natuursteen in warme kleurtinten variërend van beige tot licht bruin en de blauwe hardsteen, te verkrijgen in grijstinten, blauw en zwart. Beide types zorgen voor een tijdloze uitstraling die zich leent voor zowel moderne als klassiekere interieurs. Qua onderhoud zijn deze koud aanvoelende, niet-poreuze stenen gemakkelijk en bovendien bacteriostatisch. Je moet echter wel oppassen voor vlekken. Een andere veel gebruikte natuursteen is graniet. Door zijn hardheid is het zeer slijt- en krasbestendig. Bovendien kan je het verkrijgen in een relatief breed kleurengamma variërend van wit, over geel, rood en bruin tot zwart. Wie echt fan is van dit gesteente hoeft zich niet tot vloeren te beperken maar kan dit doortrekken in de keuken, badkamer, gevel en terras. Wel opletten met gepolijst graniet, dit is zeer glad! Zachtere gesteentes zijn kalksteen en zandsteen. Kalksteen is meestal neutraal van kleur, dus beige, wit of lichtgrijs, hoewel er ook varianten zijn in blauw, groen en soms zelfs zwart. Kalksteen is door zijn zachtheid meer poreus en minder slijtvast. Bovendien is het minder goed bestand tegen vlekken of chemicaliën. Als je toch voor een goedkopere variant wil gaan, kies je beter voor zandsteen. Deze is onderhoudsvriendelijker en kan tegen een stootje. Hij komt wel voornamelijk in zandtinten, wat zich minder goed leent voor een modern interieur.

Qua duurzaamheid is er niet zo veel verschil tussen een duurzame natuursteen tegel en een duurdere variant van de keramische tegel. Een voordeel van de keramische tegel is dat hij beter bestand is tegen zuren en chemische stoffen. Het prijsverschil is ook relatief: natuursteen is duurder dan een gewone keramische tegel, maar er zijn kwalitatief hoogstaande keramische tegels die duurder zijn dan natuursteen. Voor wie moeilijk kan beslissen is er nog altijd de tussenvariant. Deze vind je enerzijds in de vorm van marmocino tegels, waarin keramiek en natuursteen gecombineerd worden tot één materiaal. Hierdoor heb je het beste van twee werelden, namelijk de charme van natuursteen en de hardheid van keramiek. Anderzijds heb je de gereconstrueerde natuursteen. Hier wordt gewerkt met een mengeling van cement, fijngemalen natuursteen en eventueel mineralen. Dit zorgt voor een antiek tintje.

Wie zich toch niet zo aangetrokken voelt tot tegels, maar toch een harde vloer wil, heeft nog de volgende mogelijkheden: gepolierde betonvloeren, gietvloeren, stalen vloeren en steentapijt. Hoewel stalen vloeren, gepolierde betonvloeren en gietvloeren vroeger voornamelijk voor industriële doeleinden gebruikt werden, zijn er tegenwoordig toch mensen die voor deze industriële look kiezen. Deze vloeren zijn effen, glad en naadloos, waardoor ze heel hygiënisch zijn en bijzonder gemakkelijk in onderhoud. Steentapijt is een apart geval. Hoewel ook naadloos, wijkt het af door zijn korrelig oppervlak. Dit oppervlak bestaat uit miljoenen steentjes, aangevuld met glas, aluminium of kunststofdeeltjes voor een glanzend effect. Deze vloer werkt geluiddempend en neemt snel de omgevingswarmte op. Een nadeel is dat steentapijt minder hygiënisch is omdat je het enkel kan stofzuigen. Ook is het minder goed bestand tegen vocht. Een oplossing is de korrelige structuur inruilen voor een gesloten structuur.

Keramische tegels Keuken met eettafel Zwart witte cementtegels

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.