Bomen verdienen beter

27/11/2014

Naar aanleiding van een forumtopic dat gestart is, ben ik eventjes in de pen gekropen, en heb ik de toestemming gekregen om van onze Luk(anar) een stukje van zijn blog over te nemen.  Moraal van het verhaal, geef bomen de kans om boom te zijn, en als je bomen wil snoeien of rooien, zorg dan in godsnaam dat je weet waar je mee bezig bent.  Als je het niet weet, vraag dan raad aan een professional want met snoeiwerk of rooiwerk van bomen, kunnen er stevige ongelukken gebeuren!!

Hier een klein tekstje, afkomstig van Luk(anar), over bomen... Nu ja, wat er nog van overschiet fool

De aanzet tot deze fotoreportage was een opmerking die ik kreeg van iemand die me onlangs zei :
‘Bomen zijn geen doetjes’.
Jawel hoor.
Bomen zijn echte doetjes.

Wij snijden, snoeien, knippen en zagen. Leggen verharding rondom de bomen. Graven putten zo dicht mogelijk tegen de stam . Pompen het grondwater weg. We knabbelen aan hun zo broodnodige ruimte.

Maar we denken zelden na over de mogelijke gevolgen van onze ingrepen. Meer nog, we verwachten dat onze bomen maar blijven overleven, terwijl we het voor hen zeer moeilijk kunnen maken. En als deze boom dan na enkele jaren de strijd om te overleven moet opgeven en neergaat met alle schade van dien ?

Dan zijn we verbaast en roepen we luidkeels: ‘ zie je wel, bomen zijn gevaarlijk!

Een boom verdraagt niet alles.
Een boom is niet gevaarlijk.
Wij maken een boom gevaarlijk.

Met deze fotoreeks wil ik aantonen hoe het niet moet en de verschillende problemen bij bomen onder jullie aandacht brengen.

Nee, ik ben zelf geen specialist.
Voor de verzorging van bomen doe ik graag een beroep op boomverzorgers en dan liefst in het bezit van het CET – certificaat - Certified Eurpean Treeworker- dan weet ik zeker dat er met aandacht en respect onze bomen worden behandeld.
Want bomen verdienen echt wel beter.

Wil je meer weten, kijk dan even op : http://www.bomenbeterbeheren.be/

Afgekorte Gesteltak

Een gesteltak is hier afgekort- met kettingzaag - zonder rekening te houden met een taksplitsing. Gevolg uitwas van talrijke takjes. Wat binnen enkele jaren?

Het artikel is integraal overgenomen vanop : https://www.vrebosch.be/blog/bomen-verdienen-beter , daar vindt je meer foto's over hoe slecht de toestand is van vele bomen.

In samenwerking met Luk Vrebosch - Tuinarchitect

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief