‘Op welke hoogte plaats je je regendouche?’ en andere vragen over je regendouche beantwoord

16/10/2020

Zachte, warme waterdruppels die over je glijden, da’s zalig genieten! En je hoeft hiervoor niet te wachten op een regenbui tijdens een warme zomerdag. Met een regendouche haal je het ultieme wellness-gevoel in huis. Waar hou je rekening mee als je zo’n douche wilt (laten) installeren? Hoe hoog plaats je de douchekop? Verdiep je in de mogelijkheden en kies je favoriet uit diverse regendouches.

Badkamer met wellness-factor

De hedendaagse badkamer is uitgegroeid tot een ontspanningsplek waar je kunt bekomen van het jachtige leven van alledag. Een regendouche is perfect om een wellness-ervaring bij jou thuis te creëren. Voor je je regendouchekop begint te installeren, informeer je je best bij je badkamerspecialist over de mogelijkheden. We zetten alvast enkele aandachtspunten op een rijtje.

Verbruik van de douche

Hoe groter de douchekop van je regendouche, hoe groter het waterverbruik zal zijn. Een regendouchekop verbruikt al snel zo’n 25 liter water per minuut, terwijl een standaarddouche zo’n 11 liter water per minuut verbruikt. Wil je het water- en energieverbruik binnen de perken houden en toch genieten van het wellness-gevoel? Dan is een regendouche met een waterspaarfunctie (8 – 17 liter per minuut) het overwegen waard. Meer en meer wordt er ingezet op de combinatie van ecologie en comfort. Vraag je badkamerspecialist naar de mogelijkheden.

Waterproductie en waterdruk

Geen zin in een koude douche? Dan controleer je best hoe je warm water geproduceerd wordt. Dit is iets wat vaak over het hoofd gezien wordt. Niet onbelangrijk, wil je genieten van het comfort van een regendouche. Doordat er een groter volume aan warm water nodig is, moet je ketel geschikt zijn om genoeg warm water met voldoende druk te voorzien. Informeer je bij je sanitair- of badkamerspecialist.

Type regendouche

Regendouchekoppen bestaan in verschillende vormen en maten: rond, vierkant, hoekig, afgerond, ... Over het algemeen zijn er twee types te onderscheiden: een inbouw- en een opbouwdouche. Welke kies jij? Heb je graag een strak, moderne douche-set met zo weinig mogelijk onderhoud? Dan is een inbouwregendouche vast je ding. Dit vraagt wel wat breekwerk om de leidingen in de wand of het plafond weg te werken. Een hoofddouche voor inbouw kan tegen de muur of in het plafond gebouwd worden. Bij een opbouwregendouche is de douchestang zichtbaar en heb je iets meer onderhoudswerk. Het voordeel is dat je deze douche gemakkelijk kunt installeren of vervangen en dat ze minder prijzig is dan een ingebouwd exemplaar.

Hoogte van de regendouche

Goed, je hebt je favoriete regendouche gekozen, maar hoe hoog moet die nu geplaatst worden? We geven je enkele richtlijnen waar je op voort kunt gaan.

Plafond - Douchekop - hoofd
Hang je regendouchekop niet te hoog, zodat je er nog aan kunt, en niet te laag, zodat je er nog onder kunt staan. Hang hem ook niet tegen het plafond, zo’n 20 cm onder het plafond en zo’n 20 cm boven het hoofd van de grootste persoon in huis is prima. Het is ook afhankelijk van de beschikbare plafondhoogte. Houd er rekening mee dat, hoe hoger je douchekop van je weg staat, hoe aangenamer het gevoel is, maar ook hoe sneller het water zal afkoelen voor het op je lichaam stroomt.

Douchekop - thermostaatkraan
Ook belangrijk is de afstand tussen de douchekop en de thermostaatkraan. De thermostaatkraan plaats je zo’n 110 cm boven de vloer of de douchebak. De douchekop plaats je dan zo’n 90 tot 120 cm boven de thermostaatkraan. Hoe groter de afstand (120 cm) hoe beter in het geval van de regendouche.

Waterafvoer

Hoe meer water er per minuut uit je douchekop komt, hoe meer volume water je doucheputje zal moeten slikken. Controleer daarom of je afvoer voldoende geschikt is. Een gewone afvoer kan zo’n 35 liter water per minuut verwerken. Voor je regendouche ga je eentje met meer capaciteit nodig hebben. Informeer je bij je sanitair- of badkamerspecialist.

Onderhoudstip

Wil je dat je regendouche lang meegaat, dan is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Kwaliteitsvol water is dan ook belangrijk. Kalkaanslag is nefast voor de levensduur en werking van je thermostatische kranen en douchekop. Zorg daarom dat je een waterverzachter installeert, als je in een hardwatergebied woont.

Zin om je badkamer om te toveren tot een kleine wellness-ruimte? Vind een badkamer die aansluit bij je wensen.

In samenwerking met X²O Badkamers

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.