Waarom overschakelen naar aardgas en niet langer gaan voor mazout?

31/07/2020

Heb je thuis nog een oude mazoutketel en is je verwarmingsinstallatie aan vervanging toe? Dan kun je opnieuw voor stookolie kiezen of gaan voor een andere brandstof. Zoals gas bijvoorbeeld. Waarom is dit een goede keuze? Ontdek de vele voordelen.  

Het einde van stookolie?

De Vlaamse Regering wil het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming grondig indijken. Daarom heeft het beslist dat vanaf 2021 de installatie van nieuwe stookolieketels niet meer toegelaten is bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Er geldt wel geen algemeen verbod op de verkoop van stookolieketels vanaf 2021, je kunt dus eventueel nog je oude ketel vervangen. Maar is dit wel een goed idee? Misschien is dit wel hét moment om over te stappen naar gas?  

Voordelen van gas

  • Voordelig alternatief

Ga je voor een gasinstallatie, dan betaal je sowieso al minder voor je nieuwe ketel dan bij mazout. De aankoop en installatie van je condensatieketel op gas heb je dubbel zo snel terug verdiend dan een stookolieketel.

  • Gunstige gasprijs

Verwarmen op gas kost je minder aan brandstof- en onderhouds-, en elektriciteitskosten dan verwarmen op mazout. Jaarlijks bespaar je meer dan het dubbele op je verbruikskosten dan met een klassieke stookolieketel. Bovendien geniet je van een energierendement tot 98% en momenteel ook van een verlaagde kostprijs! Tip: check ook het energielabel van je gasketel.

  • Premie-ondersteuning

De overheid moedigt de installatie van energiebesparende maatregelen aan. Zo kun je profiteren van de renovatiepremie en kunnen beschermde afnemers een premie voor een condensatieketel krijgen van hun netbeheerder. Heb je nog een gasketel van meer dan 20 jaar oud? Vervang hem door een nieuw, energiezuiniger exemplaar en profiteer van een vervangpremie van 500 euro.

  • Extra comfort

Thuis verwarmen op gas is een goed idee. Aardgas is een duurzame energiebron die altijd beschikbaar is via ondergrondse leidingen. Zo zit je nooit zonder brandstof en hoef je je geen zorgen te maken over het tijdig aan te vullen. We hebben bovendien nog minstens voor 250 jaar aan energiereserves. Hernieuwbare energie is top, maar niet altijd even stabiel. Denk maar aan zonne- en windenergie waarvan de beschikbaarheid onvoorspelbaar is. Wel kunnen deze dienen als aanvullende energiebronnen. Gas verwarmt je woning zonder roet, stof, geurhinder, de stress zonder te komen zitten en andere ongemakken. Ontdek alles over het comfort van gas.

  • Minder vervuilend

Ben je begaan met het milieu en wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Met gas kan het. Gas is veel milieuvriendelijker dan andere brandstoffen. Bij verbranding stoot het 25% minder CO2 uit. Bij een condenserende gasketel heb je zo’n 39% minder schadelijke CO2 uitstoot ten opzichte van een stookolieketel of andere traditionele energiebronnen. Bij een gaswarmtepomp is dit verschil nog hoger. Ontdek alle milieuvriendelijke troeven bij het gebruik van aardgas.

  • Verschillende toepassingen

Met gas kun je niet alleen je woning verwarmen. Ook andere toepassingen in huis zijn mogelijk zoals: warm water voorzien, koken, een haard of kachel gebruiken, je zwembad verwarmen, en zoveel meer.

  • Perfecte combinatie met hernieuwbare energie

Wil je nog meer profiteren van de voordelen van hernieuwbare energie? Dan kun je je gasketel prima combineren met toepassingen zoals: zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, hybride ketel, brandstofcel. Bevraag je bij je verwarmingspecialist of Cerga-installateur.

  • Groen gas

Gas kan ons helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Het blijft een belangrijke factor in de toekomstige energiemix. Bovendien wordt het steeds groener en het biedt heel wat duurzame oplossingen in combinatie met andere energiebronnen. Biogas, biomethaan en groen gas zijn in volle ontwikkeling. Hiermee kunnen we binnenkort lokaal warmte en elektriciteit produceren uit organisch afval. Ontdek meer over groen gas en initiatieven.

Jouw geschikte gasketel

Er zijn verschillende energiezuinige gasketels op de markt. Ga je voor een open ketel of een gesloten exemplaar? Een wand- of vloerketel? Of heb je een combitoestel nodig? Neem contact op met een Cerga-installateur voor meer informatie.

Wil je switchen naar gas als brandstof voor je woning? Neem contact op met een Cerga-installateur in je buurt.

In samenwerking met gas.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.