Betonnen kelder

Onderkelderen? Of toch maar niet...

20/11/2014

Wie aan het bouwen slaat, moet heel wat keuzes maken. Een belangrijke beslissing is of je je woning op volle grond gaat bouwen of eerst onderkelderen. En indien je gaat onderkelderen, welk type kelder kies je dan?

Geen kelder plaatsen is natuurlijk goedkoper en je vermijdt het risico van vocht in de kelder. Langs de andere kant bestaat de kans dat je zonder kelder zwaardere funderingen nodig hebt. Deze kosten ook ettelijke duizenden euro’s, dus de uiteindelijke meerprijs van de kelder komt iets lager uit. Bovendien is er zonder kelder meer voorbereidend werk bij het lokaliseren van afvoerleidingen en gaan de nutsleidingen op voorhand geplaatst worden, waardoor ze achteraf niet meer bereikbaar zijn. Een kelder creëert trouwens ook extra woonruimte, wat belangrijk is in een tijd waarin de bouwgronden kleiner en duurder worden. Je kunt een kelder gebruiken als garage, voorraadruimte, wijnkelder, speel-of hobbyruimte, wasplaats of gewoon voor stockage. Een laatste troef is dat de kelder een meerwaarde biedt, moest je je woning later willen verkopen.

Als je kiest voor een volwaardige extra woonruimte, heb je de keuze tussen een gegoten kelder of een prefabkelder. Een gegoten kelder bestaat uit contouren die opgetrokken zijn in een speciaal bekistingssysteem, waartussen ter plaatste gewapend beton gegoten wordt. Deze snelle bouwwijze heeft perfect gladde muren en quasi geen kans op lekken als resultaat. Het nadeel is dat het relatief duur is voor kleinere kelders omdat er vaste kosten aan verbonden zijn die hetzelfde blijven, ongeacht het volume van de kelder. Je moet beginnen denken aan prijzen vanaf 20.000 euro zonder btw. Voor kleinere kelders kan je opteren voor een volledig geprefabriceerde kelder. Deze kant-en-klare kelder bestaat uit zelfverdichtend beton waardoor hij eveneens volledig waterdicht is, mooi afgewerkt en bovendien een zelfdragende functie heeft. Wel moet je er rekening mee houden dat er bij het leveren zwaar materiaal (bv. een grote kraan) aan te pas komt, dus de werf moet goed toegankelijk zijn. Voor grotere kelders met lange muren heb je nog de mogelijkheid van geprefabriceerde wanden. Dit zijn holle betonnen wanden die op voorhand in een fabriek geproduceerd worden. Op de werf worden ze tegen elkaar geplaatst, voorzien van de nodige wapening, en vervolgens volgestort met beton.

Als je de kelder wil inrichten als volwaardige woonruimte, moet je uiteraard ook gaan investeren in de nodige isolatie, ventilatie, elektriciteit en verwarming. Als je enkel een kelder wil om de nutsvoorzieningen toegankelijk te houden, dan is een geventileerde kruipkelder misschien iets voor jou. Deze goedkopere versie is standaard zo een 70 à 80 cm hoog, waardoor er net voldoende bewegingsruimte is voor eventuele herstellingen. Een nadeel is dat door het feit dat de kruipkelder geventileerd is, er thermische verliezen zijn. De tendens tegenwoordig is dan ook dat de relatief kleinere kosten voor een kruipkelder niet opwegen tegen de voordelen van een volwaardige kelder.

Voor je de beslissing neemt over het al dan niet onderkelderen van je woning, moet je sowieso de situatie laten inschatten door een specialist om te zien wat er al dan niet mogelijk is met jouw specifieke bouwgrond.

Betonnen kelder Isoleren van kelderwand Betonkelder

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief