Regenwaterput

Leidingwater versus regenwaterput: duurzaam omgaan met water

11/12/2014

Van de 1,4 miljard km³ water op de aarde is 97% zout water en slechts 3% zoet water, dat geschikt is om drinkwater van te maken. Door het stijgende aantal chemische stoffen en de toenemende verdroging wordt de watergewinning steeds complexer en duurder.

Omdat het in Vlaanderen vaak regent, lijkt het er voor velen onder ons soms op dat onze watervoorraden onuitputtelijk zijn. Maar wist u dat Vlaanderen alleen al ruim 2 miljard liter water per dag verbruikt? Enkel van het leidingwater nemen huishoudens al 56% voor hun rekening. Hiermee zijn zij een belangrijke schakel in de waterkringloop: watergewinning, waterverbruik, watervervuiling, waterzuivering en hergebruik van water. Concreet betekent dit dat een gemiddelde Vlaming zo’n 110 à 120 liter leidingwater per dag verbruikt.

 

Spoelt u ook zo maar drinkwater door het toilet?

Leidingwater is van hoogstaande kwaliteit; elke druppel geleverd door de drinkwatermaatschappij moet immers drinkbaar zijn. Nochtans dient meer dan de helft van het leidingwater niet eens als drinkwater. We gebruiken het om de vloer te poetsen, de auto te wassen, de tuin te besproeien, en gewoon door het toilet te spoelen. Dit stemt toch behoorlijk tot nadenken, vindt u niet?

Gemiddeld dagelijks waterverbruik en toepassing per Vlaming

Toepassing

Verbruik

Bad/douche

44 liter

WC*

30 liter

Was*

17 liter

Afwas

8 liter

Drinken en koken

3 liter

Diverse* (o.a. poetsen)

8 liter

Voor toepassingen aangeduid met een * is er absoluut geen drinkwater nodig.

Hoe kunnen we duurzaam met water omgaan?

Vanuit de overheid wordt aangedrongen om waar mogelijk en op een verantwoorde manier gebruik te maken van alternatieven. Het gebruik van grondwater uit een eigen put is echter geen goed alternatief voor drinkwater. Het gebruik van grondwater tast de reeds schaarse grondwaterreserves aan en hier zijn gezondheidsrisico’s aan verbonden. Voor toiletspoeling, textielwas, poetsen en het besproeien van de tuin is een regenwaterput de meest verantwoorde oplossing om de druk op de zoetwaterreserves en de aantasting van de waterkwaliteit te beperken.

Regenwaterput

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief