Stap voor stap naar de keuken van je dromen

06/10/2017

Een ietsje hoger werkblad. En extra brede laden zodat je in één oogopslag de inhoud ziet. O ja, doe ook maar dat mooi gevlamde hout voor de kastfronten. Het grote voordeel van een maatwerkkeuken is dat je haar volledig naar je hand kunt zetten.

In de hedendaagse woning vormt de keuken het epicentrum van ons bestaan. Door de veranderde kook- en leefgewoonten is de keuken niet louter een utilitaire ruimte voor de bereiding van de dagelijkse kost. De keuken moet in de eerste plaats uitblinken door haar praktische inrichting, maar ook aangenaam zijn om in te vertoeven. Volg ons stappenplan en ga de keuken van je dromen tegemoet.

Wensen en behoeften

Leven in een keuken is genieten van een huiselijke sfeer. Gezinsleden komen op deze plaats samen, vrienden en familie vieren er feest en schuiven aan. Vandaag de dag is de keuken vooral een gastvrije, flexibele en open ruimte. De vorm en de indeling zijn van cruciaal belang voor de kookplek, terwijl de kleuren en de materiaalkeuze het uitzicht bepalen. De keuken van tegenwoordig is aangepast aan onze manier van leven en kan tot in de puntjes op maat worden gemaakt. Bespreek daarom tijdens het eerste contact met de keukenfabrikant al je wensen en behoeften. Op basis van je bouwplan of volgens de opmetingen bij jou thuis wordt het grondpan van de keuken geschetst. Dit plan is de leidraad voor de 3D-ontwerptekening, die een fotorealistisch beeld geeft van de keuken. Keukenblokken, kookcentra, spoelunits en kasten kun je aaneenrijgen precies zoals jij dat wilt. Een rechte opstelling, U-vorm, L-vorm of G-vorm met of zonder kookeilanden? Dankzij het ontwerp weet je exact hoe je keuken eruit zal zien en kun je nog heel gemakkelijk bijsturen.

Ergonomische planning

Het is nuttig om op voorhand een inventaris op te maken van alle spullen die je in de keuken wilt opbergen. Zo vermijd je dat er uiteindelijk te weinig opbergruimte en kasten zijn. Denk eraan dat je niet alleen keukengerei in de keuken kunt wegstoppen. Ook levensmiddelen, medicijnen en kookboeken verzeilen vaak in een of andere keukenkast. Een keuken moet zich dan ook aanpassen aan de kook- en levensstijl van haar gebruikers. De ergonomische planning van de keuken is gebaseerd op drie basisfuncties of plekken: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen zij de werkdriehoek. Voor het gemak en de veiligheid mag de afstand tussen deze drie plekken niet te groot zijn. Zo moet de koelkast dicht bij een werkblad worden geplaatst en de vaatwasser direct in de buurt van de spoelbak. Zorg ervoor dat werkbladen en kasten op de juiste hoogte staan en dat ze zowel door rechts- als linkshandigen kunnen worden gebruikt. Zware kookpotten en -pannen berg je op een gemakkelijk bereikbare plek op. Spullen die je het vaakst nodig hebt, bewaar je binnen handbereik. De keukenfabrikant houdt rekening met al je voorkeuren en verfijnt het ontwerp eventueel volgens je verlangens en je budget. Pas wanneer je 100 procent tevreden bent, wordt de samenwerking definitief vastgelegd.

Duurzame materialen

Nu is het moment aangebroken om met behulp van stalen de definitieve materialen en de kleuren van je keuken te kiezen. Het is van het allergrootste belang dat je in propere en hygiënische omstandigheden kunt koken. Niet alleen het design telt, ook de duurzaamheid en het gebruiksgemak van de materialen spelen een gewichtige rol. Vergelijk de onderlinge eigenschappen en maak de juiste keuze. Is het materiaal bestand tegen hitte, krassen en vlekken? Ga je voor een werkblad in massief hout, kunststof, inox of graniet? In deze fase van het stappenplan kies je ook alle sanitaire toebehoren en elektrische toestellen. In een gemiddeld gezin gaat de keukenkraan tot 90 keer per dag open en dicht. Reden genoeg om een weloverwogen en functionele selectie te maken. Spoelbakken en keukenkranen zijn onafscheidelijk en vormen een centrale keukenwerkplek. Door beide op elkaar af te stemmen, vergroot je hun efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid. Ook degelijke elektrische keukentoestellen leggen gewicht in de schaal. Koelkasten, fornuizen, dampkappen, microgolf- en stoomovens, espressomachines, keukenrobotten, friteuses, noem maar op! Verlies de verlichting niet uit het oog. Indien gewenst kun je eveneens een lichtplan en een technisch plan laten uitwerken.

Van productie tot plaatsing

De projectleider van de keukenfabrikant komt vervolgens bij je langs om te kijken of alles tot in de kleinste details klopt. Hij meet de ruimte nog eens minutieus op en gaat de technische voorzieningen na. Op die manier kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. De laatste aanpassingen worden tot op de millimeter nauwkeurig met de computer uitgewerkt. Daarna vertrekken de finale plannen naar de fabriek en wordt de productie van je droomkeuken opgestart. Deskundigen ontleden de plannen en geven ze door aan de productieafdeling. Daar kan het zagen, schaven, boren en lijmen beginnen. Moeten de leidingen voor water en elektriciteit worden aangepast? Is het nodig om de vloer of de binnendeuren te veranderen? In die gevallen werkt de keukenfabrikant doorgaans samen met de nodige onderaannemers. Zo houdt hij de totale controle over de kwaliteit van je keuken en kan je 100 procent zeker zijn van een perfect resultaat. Op de afgesproken dag komt het plaatsingsteam de keuken op een professionele manier en in een korte tijdspanne installeren. De plaatsers sluiten alle water- en elektriciteitsleidingen aan, net als de keukentoestellen. Na de oplevering is de keuken van je dromen werkelijkheid geworden. Tijd om te genieten en te kokkerellen!

10 stappen tot de realisatie van uw droomkeuken

In samenwerking met Dovy Keukens

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief