Goed begonnen is half gewonnen!

25/02/2017

Wie een nieuwe keuken in huis wil halen, moet aardig wat geld op tafel leggen. Daarom doe je er goed aan de aankoop ervan grondig voor te bereiden. Het design van je kookplek is één ding, de functionaliteit iets anders. Tegenwoordig bedraagt de gemiddelde levensduur van een keuken 20 jaar. Ze kan dus maar beter tegen een stootje.

Voorzie een ruime werkplek

Werkruimte in de keuken heb je nooit teveel. Een traditioneel werkblad is 60 centimeter diep. Staan er veel apparaten op het werkblad? Ga dan voor een diepte van 70 of zelfs 90 centimeter, wat geen overbodige luxe is. Ideaal is een werkblad tussen de spoelbak en de kookplaat omdat je daar het meest de handen uit de mouwen steekt. Voorzie best ook een werkblad van 30 centimeter naast het kookgedeelte zodat je bijvoorbeeld een overkokende pan snel van de kookplaat kunt trekken. De ideale hoogte van het werkblad bereken je door voor het werkblad te gaan staan met je armen in een hoek van 90 graden. De afstand tussen de ellebogen en het werkblad moet dan 12 tot 15 centimeter bedragen.

Creëer voldoende opbergruimte

Benut elke vierkante centimeter in de keuken zo optimaal mogelijk met praktische kastoplossingen. Denk aan diepere onderkasten met hoge lades, die aan de zijkanten gesloten zijn. Je kunt er tot de helft meer in opbergen dan in lage lades. Een lade biedt ook een beter zicht op de inhoud in vergelijking met een legplank. Draaiplateaus en indelingen binnenin de lades, verplaatsbare tussenschotten en kruidenrekjes, zijn eveneens heel gerieflijk. Nog een tip: door de sokkel enkele centimeters te verlagen, win je aan kasthoogte en -ruimte. 

Opgepast met vlekkenmakers!

Onderhoudsvriendelijke oppervlakken voor de keuken, bestaan die wel? Jazeker. Niet-poreuze kwartscomposieten werkbladen bijvoorbeeld. Die zijn bestand tegen dagelijkse vlekkenmakers zoals koffie, wijn, citroensap, olijfolie en allerlei andere producten. Of neem nu het ultracompacte Keramiek, dat zich onderscheidt door zijn groot gebruiksgemak. Kies je voor andere materialen en krijg je te maken met vetvlekken op de kastdeuren of uitgelopen confituur op het werkblad? Zorg er dan voor dat je ze gemakkelijk kunt onderhouden en schoonmaken.

Enkele onderhoudstips om levenslang te genieten van uw droomkeuken

Ontwerp een ergonomische keuken

Ontzie je rug en houd bij het ontwerpen van je kookruimte rekening met de ergonomie. Want dit bespaart je achteraf heel wat tijd en energie. In een goed georganiseerde keuken staat alles wat je nodig hebt steeds binnen handbereik. Voorwerpen die je het meest gebruikt, berg je op grijphoogte op. Zo vermijd je dat je je onnodig moet bukken of strekken en minder ver moet reiken. Ook een vaatwasser en een oven op werkhoogte besparen je rug. Alle beetjes helpen!

Alle tips voor jouw ergonomische keuken

Duurzaamheid is een absolute must

Gloeiende potten, krassende messen, bijtende zuren, … Een keukenwerkblad heeft heel wat te verduren. Als je wilt voorkomen dat je werkblad al na enkele jaren aan vervanging toe is, ga je best voor een duurzaam materiaal. Dat geldt eveneens voor je keukenkasten. Een afwerking met structuurlak staat garant voor een krasvrije en onderhoudsvriendelijke keuken. Ook duurzame, energiezuinige keukenapparatuur kan haar steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan koelkasten met ledverlichting en vaatwassers die het water van de laatste spoelbeurt bewaren voor de eerste spoeling van de volgende vaat.

In samenwerking met Dovy Keukens

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief