Bis 2017 architectuurwedstrijd : Villa met 29 are & 75 ca wordt in de voortuin voorzien van 5 wooneenheden

Een perceel van 29 are en 75 ca met slechts één wooneenheid, een villa uit de jaren zestig, wordt bebouwd met 5 bijkomende afzonderlijke wooneenheden. Dat verdiende een eervolle vermelding tijdens de architectuurwedstrijd van Bis 2017.

Ontwerp: Jan Peeters - Axcis

Bis 2017 architectuurwedstrijd - Villa met 29 are en 75 ca - bebouwing voortuin met 5 wooneenheden (Landen)

Project:

Door het grote hoogteverschil tussen de bestaande woning en de straat (7,33 m) worden de nieuwe woningen gedeeltelijk ingegraven. Enerzijds wordt tegen de wachtgevel van de linkerbuur een halfopen bebouwing voorzien. Anderzijds worden vier woningen gebouwd op het plateau voor de villa. De woningen zijn opgevat als patiowoningen met een volledig gesloten achtergevel die zich ondergronds bevindt. De leefruimtes en keuken liggen aan de voorzijde met de tuinen. Alle patiowoningen hebben aan de straat een parkeerplaats en een bergruimte voor fietsen en huisvuilcontainers.

Wat overtuigde de jury:

Dit is een gedurfd project. Het is een mooi voorbeeld van hoe je gebruik kan maken van een traditioneel verkavelingsmodel om verschillende wooneenheden te creëren met respect voor het groen. De garages worden subtiel weggewerkt.

Het voorstel vormt een soort overgang tussen in de stad wonen en op het platteland wonen. Wat nu één stuk grond is voor één villa, wordt één villa en 5 wooneenheden. Dit creatieve en originele concept toont nieuwe mogelijkheden in stedelijke verkavelingen.

In samenwerking met Bis, dé bouwbeurs

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief