Is injecteren voldoende om nooit meer opstijgend vocht te hebben?

Als de muur correct geïnjecteerd is, kan het uitdrogen beginnen. De buitenkant van de muur zal snel drogen, maar het vocht van het midden van de muur doet er iets langer over om naar buiten te komen en te verdampen. Gemiddeld duurt het ongeveer 6 maanden om de muur volledig te laten uitdrogen. Bij heel dikke en vochtige muren kan het tot een jaar en langer duren.

Het opstijgend vocht is nu wel opgelost, maar de aanwezige zouten zijn nog niet aangepakt. Deze blijven na het uitdrogen in de bakstenen aanwezig.  Ze zijn hygroscopisch, en kunnen dus luchtvochtigheid aantrekken.

Indien er rechtstreeks op bakstenen muur wordt gepleisterd, zullen de zouten onmiddellijk in de natte pleister “kruipen”.  Hierdoor is je nieuwe pleisterwerk definitief aangetast.  Het pleisterwerk zal drogen, maar bij vochtig weer zullen de zouten luchtvochtigheid aantrekken.  Er ontstaan terug vochtige plekken op je muur.  Bij droger en warm weer verdampt het vocht dat de zouten vasthouden.  De zouten gaan opnieuw kristaliseren en schade veroorzaken.

Bij aanwezigheid van hygroscopische zouten is het daarom aangewezen geen afwerkingslagen (pleister, gyproc, …) rechtstreeks op de muur aan te brengen.  Beter is te werken met een noppenfolie.  Deze wordt rechtstreeks op de bakstenen aangebracht met kleefcement of pluggen.  Op deze folie wordt daarna gepleisterd.  De folie belet de zouten in de baksteen om luchtvochtigheid aan te trekken.  Zo blijft het nieuwe pleisterwerk onaangetast.

In samenwerking met NoAqua bvba

Meer nieuws van NoAqua bvba

Hoe voorkom je opstijgend vocht?

Niemand wil te maken krijgen met opstijgend vocht.

Wat is opstijgend vocht?

Wanneer uw behangpapier afbladdert of witte plekken vertoont, is de kans groot dat

Gratis documentatie van NoAqua bvba

GRATIS Nieuwsbrief