Zo optimaliseer je je energieverbruik voor meer controle over je kosten

30/09/2021

Door slim om te springen met energie kun je fiks besparen. Zeker in een periode waarin de marktprijzen ongeziene hoogtes bereiken. Zo houd je je budget onder controle, bovendien belandt er op die manier minder CO2 in de lucht. Benieuwd wat jij concreet kunt doen? Ontdek onze beste bespaartips en kom te weten wat jouw bespaarpotentieel is!

Leer hoe en hoeveel jij kunt besparen

Erik uit Leuven gaat mooi vooruit op energievlak. Hij isoleerde zijn dak, plaatste overal in huis ledlampen en bespaarde in 2020 een stevige 312 euro op zijn jaarlijkse energiefactuur. Kun je niet wachten om ook jouw energiekosten te drukken? Bereken dan hier in enkele minuten hoeveel jij kunt besparen. Na een tiental gerichte vragen over je woonsituatie en verbruik, krijg je onmiddellijk advies op maat. Van kleine acties tot slimme investeringen. Een aanrader! Hieronder vind je onze algemene tips.

1. Leer nieuwe gewoontes aan

Duurzaam wonen begint met het aanpassen van je gedrag. Daarvoor leg je eerst je huidige energieverbruik onder de loep. Hoe lang sta je normaal gezien onder de douche? En je gezin? Kan het korter? Staat je televisie vaak aan terwijl er niemand kijkt? Laat je je (af)wasmachine nog niet op de eco-stand stand draaien? Met kleine gedragsaanpassingen kun je heel wat bereiken. Probeer het eens:

  • Zet je thermostaat overdag één graad lager, zo bespaar je al gauw 5% op je verwarmingskosten.
  • In de gemiddelde woning staan maar liefst 15 tot 50 apparaten op stand-by. Schakel ze uit en verlaag je energieverbruik met 7 tot wel 18%.
  • Springen je kids al bewust om met energie? Moedig hen aan en bouw beloningen in. Meer weten? Download nu het gratis energieboek voor kids.

2. Check je verlichting, verwarming en toestellen

Nog niet overgeschakeld op ledlampen? Maak er dan gauw werk van. Ledlampen zijn toppers op het vlak van zuinigheid. Ze verbruiken minder elektriciteit, gaan langer mee en geven evenveel licht als gloei- en halogeenlampen.
Hoe zit het met je verwarming? Met een goed ingestelde klokthermostaat kun je al wat besparen. En met een slimme thermostaat gaat ook je comfort erop vooruit. Door je elektrische apparaten goed te onderhouden gaan ze veel langer mee. Reinig regelmatig de filters van je droogkast en stofzuiger, ontdooi geregeld de diepvriezer en plan je ketelonderhoud nu al in. Je zult versteld staan van het resultaat op lange termijn.

3. Investeer slim in duurzame energieoplossingen

Als je minder energie nodig hebt, verbruik je er ook minder. Heb je al energiezuinige gewoontes en zijn al je toestellen in huis energiezuinig? Dan zijn er een heleboel slimme investeringen die je kunt doen … Én die zichzelf op termijn terugbetalen.

  • Extra isoleren in je dak, spouwmuur en vloeren is heel rendabel. Je stookkosten zullen drastisch verlagen, je comfort neemt toe én het is goed voor het milieu.
  • Je rendement is veel hoger als je je oude cv-ketel vervangt door een recent, energiezuinig exemplaar. Zo verbruik je met een nieuwe condensatieketel tussen 15 en 30% minder dan met een oude ketel op gas of mazout. Benieuwd naar de prijs van zo’n zuinige cv-ketel? 
  • Zijn je ramen aan vervanging toe? Ga dan voor hoogrendements- of drievoudig glas. Hoogrendementsglas isoleert 2 à 3 keer beter dan gewoon dubbel glas, en 4 à 5 keer beter dan enkel glas. Zo bespaar je nog meer energie … en geld!

4. Wek zelf duurzame energie op

De energie die je dan nog verbruikt kun je duurzaam aankopen of zelf opwekken. Onder andere met zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen zijn anno 2020 nog steeds rendabel. Een gemiddeld gezin verbruikt op jaarbasis 3500 kWh aan elektriciteit. De opbrengst van zonnepanelen hangt af van verschillende zaken, maar gemiddeld gezien kun je die energie zelf opwekken door 16 zonnepanelen te plaatsen. Benieuwd naar de kostprijs van een eigen zonnepaneleninstallatie? Bereken de prijs van je zonnepanelen in 5 minuten.

Wanneer het budget het toelaat, kun je je zonnepanelen combineren met een thuisbatterij. Daarmee kun je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en op een ander moment gebruiken. Verder kun je je woning verwarmen door middel van een warmtepomp, de duurzame vervanger van de verwarmingsketel. Met warmtepompen zet je water of lucht om in warmte. Er komen dus geen fossiele brandstoffen aan te pas!

Ook de zonneboiler blijft populair. Hierdoor warmt de zon je water op: de instraling van de zon verwarmt de vloeistof in de zonnecollectoren en die opgewarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het leidingwater. Een klein stukje dak volstaat al om zonnecollectoren te plaatsen.

5. Kies voor méér groene energie

Zo kun je bijvoorbeeld voor je gas en elektriciteit voor groene tarieven kiezen. Ook kun je mee investeren in lokale windturbines via de coöperatieve ‘Lumiwind’, of lokaal investeren in zonnepanelen van je vereniging, gemeente, bedrijf of sportclub. Je ziet, duurzamer met energie omspringen kun op verschillende manieren!

Erik uit Leuven bespaarde zo 312 euro op zijn jaarafrekening in 2020. En jij? Ontdek nu hoe én hoeveel jij kunt besparen in je woning. Je krijgt een pak nuttige tips om mee aan de slag te gaan, helemaal afgestemd op jouw situatie. Succes!

 

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.