Kies voor de juiste opstelling in uw keuken

26/03/2017

In de keuken gebeurt heel wat: eten klaarmaken, opbergen, afwassen, groenten spoelen, diepvriezen. Een rationele schikking van de kasten en keukentoestellen is dan ook bijzonder belangrijk. Want hoe minder heen en weer geloop, hoe beter.

Enkelwandige keuken

In een lange, smalle keuken is maar één opstelling mogelijk: spoelbak, kookunit, koelkast en opbergkasten op één lijn. Dat wordt een enkelwandige keuken genoemd. Plaats de spoelbak in het midden, omdat u die het meest gebruikt. Dat bespaart u veel heen en weer lopen.

Parallelkeuken

Dit is de ideale oplossing voor een keuken met een deur en een raam tegenover elkaar. De ruimte moet wel minstens 2,40 meter breed zijn: 2 x 60 cm voor de kasten en minstens 1,20 m ruimte tussen de kastenwanden, zodat u kasten die tegenover elkaar staan gelijktijdig kan openen.

L-vormige keuken

Een L-vormige keuken is bijzonder populair bij gezinnen met kinderen. Zo kunt u gemakkelijk een tafel plaatsen zonder dat u de ‘ergonomische werkdriehoek’ onderbreekt. Installeer de spoelbak of het fornuis onder het venster, en u ziet de kinderen terwijl ze buiten spelen.

U-vormige keuken

Bij een U-vormige keuken zijn de elementen verdeeld over drie muurvlakken en twee hoeken. Deze opstelling is klassiek voor ruimten met een bijna vierkante vorm. Alles is binnen handbereik. U moet wel over voldoende ruimte beschikken: voor een vlotte circulatie moet de keuken minstens 5 meter breed zijn.

G-vormige keuken

Een G-keuken is een variant op de U-keuken, met dat verschil dat de G-keuken aan de open zijde een extra uitbouw heeft. Die uiteenspringende hoek bakent de keukenhoek af en kan bijvoorbeeld als eethoek worden gebruikt. G-keukens bieden extra veel werk- en opbergruimte, maar zijn enkel toepasbaar in grotere ruimtes.

T-vormige keuken

De T-keuken is een ruimtebesparende variant op de G-keuken, met een spoel- of kookunit die haaks op de wandopstelling staat. Het resultaat is een praktisch ontwerp dat toch toelaat dat u tijdens het koken of afwassen het contact met de anderen behoudt.

Eilandkeuken

Keukeneilanden zijn de laatste jaren bijzonder populair in nieuwe woningen waar de keuken en de leefruimte in elkaar overlopen. Ze geven de ruimte een extra dimensie en bakenen het kookgebeuren visueel af van de woonkamer of eetkamer. Zo kunt u toch nog in contact blijven met de gasten zonder dat zij zien wat er in de keuken gebeurt.

Schiereilandkeuken

Hebt u niet genoeg plaats voor een eilandkeuken? Kies dan voor een keuken met een schiereiland. Bij deze opstelling staat één kant van het keukeneiland tegen de muur. Zo hebt u het effect van een eilandkeuken, maar het eiland neemt minder keukenruimte in.

L-vormige keuken met eiland

Dit is een prima manier om een hoek optimaal te benutten en tegelijk de keuken te integreren in de eetruimte. Het eiland scheidt de keuken visueel van de eetkamer, en toch blijft het gevoel van openheid bewaard. Voor gezellige walking diners is dit een perfecte opstelling.

3-delige keuken

Een originele interpretatie van een ‘slimme, ergonomische opstelling’, in deze keuken staan de belangrijkste elementen opgesteld op de plaats waar u ze nodig hebt. Koken doet u aan het eiland, voorraad slaat u op in de kastruimte, en wassen en opbergen gebeurt rond de spoelbak. Zo heb je alles direct bij de hand en vermijd je onnodig heen en weer lopen.

Op zoek naar inspiratie voor jouw droomkeuken? Klik hier

In samenwerking met Dovy Keukens

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.