• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Gashaard of elektrische sfeerhaard?

Lid geworden
26 feb 2017
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo  iedereen,

Wij starten binnenkort met de bouw van onze woning en twijfelen nog tussen een gashaard of een elektrische sfeerhaard. 

Onze woonkamer wordt verwarmd via vloerverwarming (warmtepomp lucht-water) dus in principe moet de haard niet voor warmte zorgen. Maar ook een warmtepomp verbruikt elektriciteit en aangezien dit steeds duurder zal worden,  lijkt het ons geen slecht idee om de vloerverwarming wat minder hoog te zetten en extra te verwarmen met een gashaard. We zouden hier dan nu de gasaansluiting en het rookkanaal al voor aanleggen en binnen afzienbare tijd de gashaard laten installeren (want dat past nu niet in ons budget).

Een andere optie is een elektrische haard (aangezien we in principe zonder extra verwarming kunnen). Hiervoor moeten we geen rookkanaal voorzien natuurlijk en is toch wel iets goedkoper. De nieuwe elektrische haarden zien er tegenwoordig al vrij goed uit bovendien. Het nadeel is natuurlijk dat deze werkt op elektriciteit... We hebben wel een aantal zonnepanelen voorzien, maar zeker niet voldoende om in al onze elektriciteit te voorzien.

Wat denken jullie? Iemand die voor dezelfde keuze gestaan heeft misschien? 

Bedankt!

 

 
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.139
Waarderingsscore
6.695
Punten
113
Eigenlijk wil je er een puur voor het estetische.
Vvw wat lager zetten.... hoe ga je dat doen.
Het is de bedoeling dat uw woning zo minimaal mogelijk energie nodig heeft.
Vrienden en kennissen hebben ook met dat idee gespeeld. Sommigen hebben het niet gedaan sommigen wel. Maar effectief gebruiken doet bijna niemand...kachel aansteken om dan direct veel te warm te hebben en dan ramen openzetten, dat is pas energieverspilling
Iedereen denkt aan dat knus gevoel in een kille woning Meg een knetterend vuurtje...maar in praktijk ga je niet in een kille woning toekomen.
 

tom_elise

Lid
Lid geworden
2 jul 2008
Berichten
183
Waarderingsscore
6
Punten
18
Ik begrijp uw motivatie niet. Elektriciteit wordt duurder, maar gas toch ook. Met een warmtepomp en vvw heb je sowieso de zuinigste verwarming.Alles wat je er bij neemt zal te veel warmte genereren en dus alleen meer geld kosten.

Puur voor het esthetische en voor de gezelligheid, ik heb een gashaard en ben hier zeer tevreden over. Maar je maakt er de woning gewoon warmer mee dan nodig (=verspilling), want de vvw op voorhand stiller zetten is gewoon niet haalbaar, en je boet in op comfort.
 
Lid geworden
4 apr 2019
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
1
Beste, 

Wij zitten momenteel in net dezelfde situatie en weten niet goed wat doen :). Mag ik vragen wat jullie uiteindelijke keuze is geworden en of jullie er blij mee zijn? 

Alvast bedankt! 

Mvg

Jo-An 
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.139
Waarderingsscore
6.695
Punten
113
Koop een topkwaliteit 8k tv  en speel daar een open haard op af, of je kan dan zelfs overschakelen naar een aquarium
 

J-H

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 apr 2015
Berichten
220
Waarderingsscore
105
Punten
43
Na onze grondige verbouwing merken wij dat een gashaard in een nieuwe of vernieuwde woning overbodig is.

 

Als het voor de sfeer is moet er een (buiten)deur open want na 15 min op de minimale stand geeft onze gashaard al veel te veel warmte (ook al staat de vvw op 19gr)...

Net een airco gezet om te koelen in de zomer, deze kan ook verwarmen moest het snel opwarmen...
 

stefand2e

Actief Lid
Lid geworden
5 apr 2006
Berichten
380
Waarderingsscore
44
Punten
28
Wij hebben een dimplex opti-myst,  sfeerhaard waterdamp/led.   En daarachter hangt een infraroodpaneel voor stralingswarmte. Als het wat te fris lijkt geeft dat infraroodpaneel heel snel warmte.

centrale verwarming is bij ons via geothermie warmtepomp
 
Lid geworden
29 jul 2014
Berichten
7
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zou voor de elektrische sfeerhaard kiezen. Dan zit je veilig naar de toekomst toe (de overheid wil steeds meer dat we afstappen van gas) en hoef je geen rookgasafvoer of gastoevoer te plaatsen. 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan