• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

wc-afvoer van 50m verstopt

tellerke

Lid
Lid geworden
22 dec 2008
Berichten
355
Waarderingsscore
0
Punten
16
we hebben een wc-afvoer van 50m die nu verstopt blijkt te zijn. :(



Aan het begin van die 50m zit een "Y", zodat ik met iets langs, een lange darm ofzo, kan proberen de boel terug open te krijgen (als oplossing op korte termijn). Wat voor een darm gebruik ik best daarvoor?

Want stel je voor dat de verstopping helemaal op het einde zit, dan moet het toch iets stevigs zijn dat je door de buis helemaal kan doorduwen.



Ik vermoed dat de opstopping er gekomen is omdat de buis niet goed afdraagt naar straat. Dus ik vermoed om het probleem op lange termijn op te lossen, dat alles terug opengegraven moet worden? :(
 

F-B

Zeer Actief lid
Lid geworden
3 aug 2006
Berichten
4.861
Waarderingsscore
38
Punten
48
Met een darm ga je niet 'koteren'. Een darm heeft een andere functie, nl dat je er iets kan doorsturen .... (Gaat er al een lichtje branden ? ).

Misschien met een hogedruk-reiniger ofzo erin spuiten ?
 

tellerke

Lid
Lid geworden
22 dec 2008
Berichten
355
Waarderingsscore
0
Punten
16
had nog een stijve darm liggen van 15 meter, die gaat er zonder probleem in, dus de opstopping ligt verder dan 15 meter.



Heb geen hogedrukreiniger liggen, maar kan er wel eentje vastkrijgen denk ik. Maar gaat een hogedrukreiniger helpen als het probleem pas na 30m of verder zit?
 
Lid geworden
20 mrt 2006
Berichten
194
Waarderingsscore
0
Punten
0
Enige oplossing is een stijve darm voor een hogedrukreiniger, en die er over de ganse lengte van de buis doorsteken. Er zijn voor dit soort verstoppingen speciale koppen om buizen te reinigen.

Probleem is dat de verstopping zich steeds opnieuw zal voordoen want 50m is wel extreem lang, die 50m "horizontaal" doet harde massa snelheid verliezen waardoor altijd wel ergens een ophoping gaat ontstaan.

Je kan ofwel proberen elke 10-15m een toezicht-opening te voorzien om in de toekomst makkelijker te kunnen ontstoppen, ofwel een septische put te steken aan het begin van die 50m en de 50m afvoerbuis dan enkel gebruiken als overloop van vloeistof.



greetz
 

Filip123

Lid
Lid geworden
4 mei 2007
Berichten
896
Waarderingsscore
1
Punten
16
Normaal gebeurt dit met een rioolrat. Dit is een leiding voor een hogedrukreiniger, met een kop die het water achteruit spuit (dus in jouw richting). Dus eerst een paar meter in de rioolbuis steken vooraleer de hogedrukreiniger aan te zetten!



Maar de inspectieputjes zijn idd een heel goed idee!
 
Lid geworden
20 mei 2008
Berichten
1.560
Waarderingsscore
0
Punten
0
Voor zulke problemen bestaan er firma's die het nodige materiaal en kennis hebben ... Meestal hebben ze het probleem meteen opgelost .

Echter de kostprijs ...
 
Lid geworden
1 jul 2007
Berichten
429
Waarderingsscore
1
Punten
0
Om dit probleem te voorkomen: één van de regenafvoerpijpen op die afvoerbuis aansluiten zodat er regelmatig een goede doorspoeling is. Ik weet het, het is wel tegen het principe van gescheiden riolering.
 
Lid geworden
10 feb 2010
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Via het begin van de afvoer is het bijna onmogelijk deze te ontstoppen, best is te beginnen met een rioolrat op hogedruk-reiniger aan de uitgang, maar 50 m is heel lang voor een doe het zelver. Toevallig geen toilet met spaarknop geplaatst? Want met deze afstand heb je vrij veel water nodig om alles mee te spoelen, vooral als men ook van die hygiënische doekjes gebruikt, ik spreek uit ervaring. Succes.
 

fc

Lid geworden
13 feb 2007
Berichten
200
Waarderingsscore
0
Punten
0
Nat zoals peter 273 wil ik je aanraden om een septische put te plaatsen (ook al gaat dit volgens de voorschriften misschien niet mogen) aan het begin van die 50m. Bij een project waar de woning op 34m van de straat lag hebben we het ook zo aangepakt, omdat er dan alleen nog vocht door de lange afstand moet gaan. Om de 10à15m een Y is een oplossing om het probleem zelf te verhelpen als het zich weer eens voordoet, maar zoals zo vaak, lijkt het me toch beter om het probleem zelf aan te pakken ipv een makkelijkere manier van oplossen te zoeken.

Het harder laten afdragen van de afvoerbuis gaat het probleem niet oplossen, want dan loopt het water sneller weg, en zal het dik toch weer ergens blijven haperen en uiteindelijk de boel verstoppen.



Een ander alternatief is natuurlijk kakken op het werk. Tijdens het verlof wel opletten dat je zelf niet met opstoppingen te krampen krijgt.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan