aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad

Elektriciteit
13398 discussies 13398 berichten
afbeelding van tommy.braes

Geregistreerd 15-01-2009

3 berichten

aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad

Hallo,

Als ik mijn elektrische rolluiken wil aansluiten, kan dat dan op de lichtkring of moet dat op eens schakelkring?

Als ik mijn stroom vanuit de schakelkast naar de schakelaar laat komen met 1,5mm2, mag ik dan zomaar de kabel van het rolluik op de schakelaar aansluiten? De kabel van de rolluiken zijn maar 0,75 of 1 mm2. Dat is toch een verandering van sectie?

link naar schema

Hoe zit het eigenlijk met rolluikmotors met ingebouwde zender. Ook daar heb ik vier draden??? Welke sluit ik aan op de elektriciteitskring?

alvast bedankt,

Tommy

10Reacties

afbeelding van Milo72

Geregistreerd 17-06-2009

2761 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#01

tommy.braes wrote:

Als ik mijn elektrische rolluiken wil aansluiten, kan dat dan op de lichtkring of moet dat op eens schakelkring?

Als ik mijn stroom vanuit de schakelkast naar de schakelaar laat komen met 1,5mm2, mag ik dan zomaar de kabel van het rolluik op de schakelaar aansluiten? De kabel van de rolluiken zijn maar 0,75 of 1 mm2. Dat is toch een verandering van sectie?

Als je de rolluiken op een lichtkring steekt, afgezekerd op 16A, moet de volledige kring (dus ook de draad naar de rolluiken) minimaal 1.5 mm2 zijn.

Als je ze op een aparte kring steekt, met draad van 0.75mm² moet je die kring afzekeren op 6A (automaat)

Het is wel mogelijk dat de schakelaar van de rolluiken een afzonderlijke glaszekering bevat, waardoor je de schakelaar idd op een 1.5mm² / 16A kring mag hangen.

afbeelding van vdw

Geregistreerd 31-12-2007

487 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#02

tommy.braes wrote:

Hoe zit het eigenlijk met rolluikmotors met ingebouwde zender. Ook daar heb ik vier draden??? Welke sluit ik aan op de elektriciteitskring?

alvast bedankt,

Tommy

Welk type en merk motor is dat ? Normaal gezien heb je bij motoren met ingebouwde ontvanger maar 3 draden.

Tenminste bij de merken die ik ken, asa, somfy, simu en elero.

Mvg.

afbeelding van LUMA

Geregistreerd 22-11-2009

360 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#03

Milo , ben je daar zeker van ? Je kan toch moeilijk de moter gaan open vijzen om er een andere kabel aan te zetten . Heb de voeding van mijn screens uitgevoerd in 1,5mm op een automaat 16A . De kabel naar de motor is 0.75mm .

afbeelding van Milo72

Geregistreerd 17-06-2009

2761 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#04

LUMA wrote:
Milo , ben je daar zeker van ? Je kan toch moeilijk de moter gaan open vijzen om er een andere kabel aan te zetten . Heb de voeding van mijn screens uitgevoerd in 1,5mm op een automaat 16A . De kabel naar de motor is 0.75mm .

Het AREI is daar heel duidelijk over, dus ja, ik ben daar zeker van.

Als je de motor niet met 1.5mm2 kan aansluiten, dan is die 0.75mm de kleinste sectie in je kring, en moet de hele kring op 6A afgezekerd zijn.

(again, het is wel mogelijk dat de schakelaar van de rolluiken een afzonderlijke glaszekering bevat, waardoor je de schakelaar idd op een 1.5mm² / 16A kring mag hangen)

afbeelding van JVH

Geregistreerd 16-01-2008

960 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#05

maar 1,5mm² afgezekerd met een 6A zekering is dus ook goed?

afbeelding van Milo72

Geregistreerd 17-06-2009

2761 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#06

Klopt.

Maar verlichtingskring op 6A is natuurlijk wel niet superveel ... Hangt natuurlijk wel er vanaf wat er op komt van verlichting...

Ik zou er een aparte kring van maken, met draadsectie minimum 0.75 (mag dus ook gedeeltelijk 1.5 zijn), en afgezekerd op 6A.

afbeelding van LUMA

Geregistreerd 22-11-2009

360 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#07

Sorry .... maar ben er niet zeker van . De moter is toch een verbruiker (eindpunt) . De draad sectie van die verbruiker is bepaalt door de opgenomen stroom dus is de kabel die er aan hangt toch oke ? Bij een luster ( ken het abn woord nt direct) of hang lamp is de aansluitkabel toch ook gn 1.5mm of een verlichtingseenheid van een schakelaar . Bij ons op het werk worden alle screens gevoed op 16A , met vaste aansluitkabel 0.75mm /1mm . Verbinding tussen bedien punten 1.5mm . En denk dat als je die moter open vijst voor een andere kabel .... doei garantie .

afbeelding van Milo72

Geregistreerd 17-06-2009

2761 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#08

LUMA wrote:
Sorry .... maar ben er niet zeker van . De moter is toch een verbruiker (eindpunt) . De draad sectie van die verbruiker is bepaalt door de opgenomen stroom dus is de kabel die er aan hangt toch oke ? Bij een luster ( ken het abn woord nt direct) of hang lamp is de aansluitkabel toch ook gn 1.5mm of een verlichtingseenheid van een schakelaar . Bij ons op het werk worden alle screens gevoed op 16A , met vaste aansluitkabel 0.75mm /1mm . Verbinding tussen bedien punten 1.5mm . En denk dat als je die moter open vijst voor een andere kabel .... doei garantie .

De draad sectie wordt (deels) bepaald door de opgenomen stroom, maar de afzekering dient om je KABELS te beschermen, dus hoe dunner de kabels, hoe lager de maximaal toegestane stroom is, dus als je kring kabels van 0.75mm2 bevat, MOET die kring op 6A afgezekerd zijn.

Bekijk het zo: als je draadsectie+ automaat te licht zijn voor wat de verbruiker trekt aan stroom, zal de automaat uitspringen. Niet handig, en dus best rekening mee houden, maar ook niet gevaarlijk.

Als je automaat te zwaar is voor je draadsectie, zullen bij hogere stroom je draden smelten en evt. brand veroorzaken. En da's toch nog net iets erger :-)

Als bij jullie op het werk kabels van 0.75 afgezekerd zijn op 16A is dit NIET conform het AREI. (tenzij, zoals eerder gezegd, als de schakelaars van de screens of rolluiken een glaszekering bevatten)

En wat verlichtingsarmaturen betreft: daarin zijn alle kabels in 1.5mm uitgevoerd.

afbeelding van binnenkort

Geregistreerd 21-09-2009

2951 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#09

Volgens mij hangt het ervan af wat er tot de vaste installatie beschouwd wordt.

Kabel naar fornuis moet ook 3G6 of 5G4 zijn tot aan het vaste aansluitpunt. Als ik nu een fornuis koop met een aansluitkabel met kleinere sectie, mag dit toch ook aangesloten worden (de draadsecties in het fornuis zelf zijn vaak zelfs nog veel kleiner, zonder extra interne zekering). Na het vaste aansluitpunt bertreft het een toestel/verbruiker (behoort niet tot de vaste installatie).

In het geval van een rolluikmotor, kun je de schakelaar beschouwen als het 'vaste aansluitpunt' en de kabel naar de motor behoort tot de verbruiker. De draadsectie van dat toestel behoort dan ook niet tot de regelgeving van het arei (aansluitkabel is onderdeel van het toestel met CE-keurmerk).

Bij spotjes op zeer lage veiligheidsspanning is de aansluitkabel ook zelden de door het arei opgelegde sectie, want deze is namelijk afhankelijk van de afstand tussen transformator en spot (vaak belangrijk bij gebruik van gewikkelde transfo's). Ga je daar dan ook de aansluitkabel vervangen?

afbeelding van Milo72

Geregistreerd 17-06-2009

2761 berichten

Re: aansluiten elektrische rolluiken => diameter draad#0a

binnenkort wrote:
Volgens mij hangt het ervan af wat er tot de vaste installatie beschouwd wordt.

Kabel naar fornuis moet ook 3G6 of 5G4 zijn tot aan het vaste aansluitpunt. Als ik nu een fornuis koop met een aansluitkabel met kleinere sectie, mag dit toch ook aangesloten worden (de draadsecties in het fornuis zelf zijn vaak zelfs nog veel kleiner, zonder extra interne zekering). Na het vaste aansluitpunt bertreft het een toestel/verbruiker (behoort niet tot de vaste installatie).

In het geval van een rolluikmotor, kun je de schakelaar beschouwen als het 'vaste aansluitpunt' en de kabel naar de motor behoort tot de verbruiker. De draadsectie van dat toestel behoort dan ook niet tot de regelgeving van het arei (aansluitkabel is onderdeel van het toestel met CE-keurmerk).

Bij spotjes op zeer lage veiligheidsspanning is de aansluitkabel ook zelden de door het arei opgelegde sectie, want deze is namelijk afhankelijk van de afstand tussen transformator en spot (vaak belangrijk bij gebruik van gewikkelde transfo's). Ga je daar dan ook de aansluitkabel vervangen?

Ik heb de indruk dat je het ergens horen donderen hebt, maar niet uit welke richting ...

Het AREI geldt voor de VASTE installatie. Een toestel dat VAST aangesloten is (dus: niet met een stekker in een stopcontact) behoort integraal tot het AREI.

Als je een fornuis koopt met een kleinere draadsectie (wat me trouwens wel zou verbazen, ma kom ...) dan ben je verplicht de zekering daarop aan te passen.

Als het met een stekker aangesloten wordt, valt het echter wel buiten het AREI.

Een schakelaar beschouwen als een "vast aansluitpunt" is onzin. Je elektrische installatie stopt niet bij een schakelaar.

Spotjes op zeer lage veiligheidsspanning vallen niet onder het AREI, en dan nog, wordt de draad DIKKER gemaakt, niet dunner ... En het is de DUNSTE sectie die bepaald hoe hoog je mag afzekeren.

Pagina's