• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Combi vloerisolatie: met XPS-platen uitvlakken en met PIR isoleren

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Ik ga de vloer van een relatief kleine aanbouw (38m2) afwerken vanaf de betonplaat. Omdat uitvullingschape en/of PUR spuiten voor die kleine hoeveelheden heel duur is, wil ik zelf met isolatieplaten aan de slag gaan. 
  •  betonplaat is relatief pas (kleine cm verval tussen hoogste en laagste punt) maar hier en daar zitten wat ribbels of is de betonplaat 'puisterig'.
  •  aantal leidingen (enkel electriciteit) is beperkt tot twee lange rechte banen. 

Ik zou met een eerste laag XPS van 3cm alles willen uitvlakken tot vlak boven de leidingen (die ik aan betonplaat vastmaak). Om de ribbels en puisten in mijn betonplaat te 'neutraliseren' dacht ik ze in een dun (<0,5cm) laagje droog zand te leggen en wat te schuiven tot er volle hechting is met betonplaat.  Daarboven leg ik dan PIR-vloerplaat van 10 cm. Vervolgens folie, chapenetten met VVW aan en daar 8,5 cm chape boven. Die werkwijze kost me ongeveer 780 euro aan isolatie voor Rd waarde van 5,15. Voor die prijs krijg ik het nooit gepurd en/of uitgechaped (forfait is 1200 euro).  

Vragen die ik heb:
  • mag ik uberhaupt XPS met PIR  combineren (druksterkte bv.) of blijf ik beter bij zuiver bij XPS (dan wel minder isolerend)
  • ik kies voor uitvlakken met waterbestendige XPS omdat ik dan geen folie op betonplaat hoef te leggen (folie in combinatie met zand zou een gepruts zijn). Leg ik dan nog een folie tussen XPS en PIR? 
  • Is XPS vergevend genoeg naar lichte puistjes en ribbels in je betonplaat? Als ik het uitvlakken onder de platen kan overslaan, bespaar ik me namelijk een pak werk. Of is er een ander plaatmateriaal beter geschikt als uitvlaklaag (cellenglas in lopende mortel zou ook kunnen, maar dan verdubbelt de prijs )-;)


 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan