• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Volledige onderkeldering + bovenopbouw

windsor

Lid
Lid geworden
13 okt 2010
Berichten
249
Waarderingsscore
1
Punten
18
Hallo,

Ik heb 2 vragen i.v.m de kelder + de opbouw.
1. Onze muren van de woning zijn 40 cm, snelbouwsteen + isolatie + spouw + gevelsteen.
Normaal volstaat een dikte van 30 cm voor de gegoten onderkelderingsmuren.

Moeten wij dan de buitenmuren van de kelder ook 40 cm dik nemen zodat  zowel snelbouwsteen als gevelsteen hierop rusten?
2. Als wij de kelder volledig zouden isoleren langs de buitenkant.

Hoe zorg je ervoor dat de isolatie van de kelder doorloopt naar de isolatie van de woning? 
De gevelsteen kan dan toch nergens op rusten?
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Muren van 40 cm bovenbouw kunnen zonder probleem op een betonnen keldermuur van 30 cm

In geval van geisoleerde spouwmuren voor de bovenbouw kan een 100 % doorlopende isolatieschil vanaf kelder tot opbouw volgens mij enkel bij een dubbele keldermuur. Het is dus mogelijk maar dan moet je al een zeer goede reden hebben om de kelder mee op te nemen in het beschermde volume.

Het zou wel veel simpeler en goedkoper kunnen gemaakt worden indien je kiest voor een buitenisolatie met bijvoorbeeld crépiafwerking. Op die manier hoef je nergens met  spouwmuren te werken, niet voor de bovenbouw en niet voor de kelder.

En dan kan de isolatieschil perfect van onderkant keldervloer over zijkant keldermuren tot buitenisolatie bovenbouw koudebrugvrij en ononderbroken worden aangebracht.
 

windsor

Lid
Lid geworden
13 okt 2010
Berichten
249
Waarderingsscore
1
Punten
18
Bedankt Charel,
Het zal niet isoleren worden. Isoleren is te duur en complex...
Ivm de muuropbouw van 40: moet je dan een L-profiel op de keldermuur bevestigen zodat de gevelsteen hierop steunt OF moet je deels de snelbouwstenen en deels de gevelsteen er op laten steunen zodat ze elk 5cm erbuiten komen OF....?
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
windsor zei:
Bedankt Charel, Het zal niet isoleren worden. Isoleren is te duur en complex... Ivm de muuropbouw van 40: moet je dan een L-profiel op de keldermuur bevestigen zodat de gevelsteen hierop steunt OF moet je deels de snelbouwstenen en deels de gevelsteen er op laten steunen zodat ze elk 5cm erbuiten komen OF....?

De gevelsteen is het smalst en kan je best volledig op (op 1 à 2 cm na misschien) boven de keldermuur laten steunen.

Het binnenspouwblad wordt op de beqonplaat gemetseld en dus volledig door deze ondersteund. De betonplaat herleidt alle gewicht naar de kelderwanden.
 

windsor

Lid
Lid geworden
13 okt 2010
Berichten
249
Waarderingsscore
1
Punten
18
Merci,
Ivm drainage: onze kelder wordt 2,6m hoog. Op welke hoogte leg je dan best de drainagebuis rond de kelder + op wat sluit je die aan?
Ivm binnenmuren: giet je die best mee(=duurder) of zijn betonstenen ook OK?
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
windsor zei:
Merci, Ivm drainage: onze kelder wordt 2,6m hoog. Op welke hoogte leg je dan best de drainagebuis rond de kelder + op wat sluit je die aan? Ivm binnenmuren: giet je die best mee(=duurder) of zijn betonstenen ook OK?

Een nieuw te bouwen kelder wordt verondersteld volkomen waterdicht te zijn, zelfs bij volledige omringing door water. Je hoeft dus helemaal geen drainering te voorzien.

Binnenmuren zet je beter achteraf in gelijk welk materiaal.  
 

Woubeir

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
2.384
Waarderingsscore
299
Punten
83
charel zei:
Een nieuw te bouwen kelder wordt verondersteld volkomen waterdicht te zijn, zelfs bij volledige omringing door water. Je hoeft dus helemaal geen drainering te voorzien.

Vanaf een muurdikte van 30 cm wordt inderdaad verondersteld dat een kelderwand- en vloer waterdicht is. Maar vloer- en wandaansluitingen zijn dat niet; daarvoor heb kimplaten en/of zwelbanden. De muurdoorvoeren zijn dat ook niet  dus daar moet nog iets extra voor gebeuren.
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Sowieso worden betonkelders altijd door hierin gespecialiseerde firma's uitgevoerd. Zij staan in voor een waterdicht geheel. Waterdichte verbindingen tussen vloer en wanden en wanden onderling horen daar uiteraard bij. Ook waterdichte doorvoeren worden door hen mee ingestort, hiervoor worden moffen gebruikt met rubber dichtingsringen waardoor elke doorvoer later ook waterdicht kan worden uitgevoerd. Het is dus van belang dat je op voorhand aan de kelderbouwer kunt meegeven op welke plaatsen welke diameters van doorvoer moeten worden voorzien. Beter een doorvoer te veel dan een te weinig laten voorzien, een ongebruikte doorvoer is door die rubberdichting ook gemakkelijk met een stop waterdicht af te sluiten in afwachting van de noodzaak aan die doorvoer.
 

windsor

Lid
Lid geworden
13 okt 2010
Berichten
249
Waarderingsscore
1
Punten
18
De kelder zal 115m² zijn + 2.5m hoog.

Hoeveel verluchtingsgaten moet je daar in voorzien + welke Ø?

Hoeveel doorvoergaten/wachtbuisgaten voorzie je best + welke Ø?
 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan