• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Pleisterwerken - randen plafond - muur aansluiting

Lid geworden
19 jan 2017
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
0
Beste forumleden,

Graag jullie advies.
In onze nieuwbouwwoning is de plakker deze week geweest.
Ik ben niet echt tevreden over de aansluiting van de muren met de plafonds, het pleisterwerk van beide vlakken sluit schijnbaar niet volledig aan op elkaar, zie foto in bijlage.
Het gekke is dat dit overal zo is op de verdieping, maar niet op het gelijkvloers, hoewel de ondergronden dezelfde zijn, snelbouwsteen of cellenbetonblokken als muur en betonnen gewelven als plafond.
Ik vind dit niet echt proper, waarschijnlijk ook minder luchtdicht en het valt voor mij niet onder het begrip 'schildersklaar', vooraf kitten is noodzakelijk.
Het lastenboek is zeer summier (sleutel op de deur firma) en vermeldt deze term niet, wel een verwijzing naar de normen van het Navap - nationaal verbond aannemers plafonneerwerken.    
Sowieso lijken mij wel de TV's van het WTCB en dergelijke documenten van toepassing.
Mijn vragen:
- Is dit aanvaardbaar of 'normaal' bij uitvoering pleisterwerken?
- Wat zijn mogelijke oplossingen, ik vermoed kitten?
- Ander advies of opmerkingen?
Alvast bedankt,

Pieter

 
 

Bijlagen

  • plafond_randen_pleisterwerk.jpg
    plafond_randen_pleisterwerk.jpg
    69,4 KB · Weergaven: 24

albarius

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 mrt 2008
Berichten
2.792
Waarderingsscore
1.082
Punten
113
Afgaande op de foto lijkt me dit losgesneden. Dit gebeurt nog dat men de aanzet tussen muren en plafonds lossnijdt vlak na het pleisteren (dan is de gips nog niet volledig uitgehard)zodat het geheel onafhankelijk van elkaar kan leven en niet ongecontroleerd zou gaan scheuren. Later na volledige droging wordt dit afgekit tijdens de schilderwerken (en als bij de schilderwerken behorende actie is dit dus wel schilderklaar > klaar voor de schilder). Waarom op het gelijkvloers niet en de verdieping wel? Heb je al eens geïnformeerd bij je aannemer? Staar je ook niet blind op de teksten van navap of wtcb: dat zijn "richtlijnen", geen bindende wetteksten. Schilderklaar is een terminologie die veel gebruikt wordt bij pleisterwerken, maar die eigenlijk niet bestaat: er is de"normale afwerking" en de "extra verzorgde afwerking". Als er niks in het lastenboek staat is het standaard de normale afwerking.
 

boran

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 aug 2007
Berichten
1.416
Waarderingsscore
254
Punten
83
Nu, ik ben ook maar een leek, maar dit lijkt me wel heel goed gedaan hoor. Enkel het afkitten moet nog gebeuren. Je zal hier niet snel barsten hebben in de hoeken.
 

PersonX

Lid
Lid geworden
19 mrt 2015
Berichten
250
Waarderingsscore
2
Punten
18
Bij mijn nieuwbouw is het ook zo gedaan om scheuren te vermijden.

Ivm Luchtdichting: Als je voor een zeer goed en duurzaam resultaatgaat had je voor de pleisterwerken al iets van een folie/pasta op de aansluiting tussen muur en plafond moeten aanbrengen.

Als je gewoon een deftig resultaat wil moet je inderdaad afkitten en ermee rekening houden dat dat na een paar jaar kan lossen.

Naar het schijnt kan je beter pas afkitten na het plaatsen van de primer.

Wel raar dat het beneden dan niet zo is gedaan
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Eens met boran, zo een proper gepleisterde hoek is om jaloers op te zijn!

Insnijden gebeurt inderdaad om barsten te vermijden (vlakken werken anders). Wordt zoals gezegd later met acrylkit afgekit. Acrylkit wordt pas na de primer aangebracht zoals PersonX opmerkt (want de primer zorgt voor een betere hechting, dus ook van de acrylkit).

"Schildersklaar" -- daar heb ik mij een paar jaar geleden ook aan laten vangen. Dat betekent juist nougatbollen en werd hier geinterpreteerd als "het moet goedkoop zijn, de schilder zal het wel rechtplamuren en rechttrekken"... kan dus ook averechts werken.
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Inderdaad tegen scheuren. Beneden zal dit niet gebeurd zijn omdat het waarschijnlijk potgewelven zijn die een gelijke uitzetting hebben als de stenen muren.

Wel een zeer mooi resultaat, je mag blij zijn.
 

deco1966

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
3.037
Waarderingsscore
767
Punten
113
Als ik nieuwbouw-werven zou mogen hebben die zo gedaan zijn....ik zou de gelukkigste schilder zijn.

Meestal zijn ze dichtgeplaasterd (om te wenen soms) en na een jaar zijn ze helemaal opengescheurd.  Dan krijgen de schilders de zaging dat het wel veel geld is om die hoeken mooi te krijgen...(tja.....).

Als ik de term "schildersklaar" hoor, vraag ik altijd " schildersklaar of klaar om te schilderen?".....want zoals al gezegd....is een volksterm en geen geijkte bouwterm of regel.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan