Nut van meetstaat/lastenboek

afbeelding van Bert&Els
Bert&Els

Geregistreerd 01-03-2007

151 berichten

Nut van meetstaat/lastenboek

Hey iedereen,

Wij zitten in het stadium van de architect, en nu hebben we de keuze of de architect al dan niet een meetstaat en lastenboek opmaakt. Verschil= 2000 a 2500 € incl btw

Nu is de vraag of dit goed besteed geld is?

Is de meetstaat nodig? => firma in bouwmaterialen kan ook op basis van de plannen uitrekenen wat je nodig hebt, of brengt dit een extra korting met zich mee?

Lastenboek => zijn aannemers sneller geneigd een offerte te maken op basis van een lastenboek?

Alvast bedankt voor jullie mening

13Reacties

afbeelding van c00kie
c00kie

Geregistreerd 22-03-2006

10396 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic. ... lastenboek

In ieder geval zou ik een lastenboek en meetstaat laten maken. Op die manier kun je achteraf nog discussiëren : zo stond het er, die materialen moesten gebruikt worden, en dat is wel of niet gebeurt.

Zonder lastenboek/meetstaat is het onmogelijk om 2 offertes met elkaar te vergelijken, want aannemer A gebruikt de beste materialen , en aannemer B gebruikt de slechtste materialen... Wie ga je kiezen, want het prijsverschil zal groot zijn...

Ik zou het niet zonder doen, maar ja...

afbeelding van hoow
hoow

Geregistreerd 23-01-2007

15967 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

Mayx wrote:
Als je met excell kan werken kan je op basis van je lastenboek en de offertes perfect zelf een meetstaat maken. Dat houdt nix in, je moet maar 1x de formules ingeven.

Een dikke avond werk en das gepiept

Als je zelf een goed inzicht hebt in hoe alles opgebouwd is tenminste, ik zie een leek daar toch niet aan beginnen hoor.

afbeelding van Bert&Els
Bert&Els

Geregistreerd 01-03-2007

151 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

Nog niet gevraagd in de famillie.

Mijn pa zou der wel inzicht in hebben denk ik

afbeelding van Germar
Germar

Geregistreerd 16-06-2006

486 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

een lastenboek is een heel handig hulpmiddel voor de eigenaars.

er staat een heel duidelijke omschrijving in van materialen en verwerkingsprincipes, en je kan hier altijd op terug vallen.

zeer interessant later bij discussies of dergelijke.

meetstaat is dan weer interessanter om meer prijzen te verkrijgen en te vergelijken.

afbeelding van Bert&Els
Bert&Els

Geregistreerd 01-03-2007

151 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

We hebben dus voor de meetstaat en lastenboek gekozen.

Lijkt ons de veiligste weg. En volgens de architect krijg je ook sneller prijzen van aannemers als er een meetstaat en lastenboek bestaat.

afbeelding van Thierry Gernay
Thierry Gernay

Geregistreerd 11-03-2006

506 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

Bert & Els,

Ikzelf als ramenfabricant, ben ook soms actief als bouwpromotor.

Ik neem altijd een architect onder de arm, wiens meetstaten onbetwistbaar juist zijn ( en die zijn, geloof mij vrij, nogal schaars op de markt ). Dit si handig, want het is ook een perfect instrument (in Excel) om eenheidsprijzen en totaalprijzen te vergelijken per kostenstaat.

Een lastenboek vind ik echter nutteloos, een heel summiere beschrijving ( beschrijvende meetstaat) maakt al vlug duidelijk wat u wenst en de betrokken aannemers-stielmannen, die gaan ook nog eens praten met u moest er enige twijfel bestaan.

Het nadeel van een lastenboek: A) het kost geld. Dirol Ik heb zelden een lastenboek gezien dat correct was en aangepast aan de bouw zélf (meestal copy & paste... met zeer veel onnozele tegenstrijdigheden). C) Als ik als ramenman een dik lastenboek krijg om in te lezen, dan heb ik al niet veel goesting meer, die éne die gewoon zijn plan, meetstaat en zijn wensen op papier zet, die is bij mij en bij vele anderen véél rapper bediend en met véél meer goesting.

Dus mijn advies: samenvattende ( beschrijvende) meetstaat, JA ! Lastenboek, NEEN.

Thierry

afbeelding van Tom1979
Tom1979

Geregistreerd 24-03-2007

343 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

Thierry Gernay wrote:
C) Als ik als ramenman een dik lastenboek krijg om in te lezen, dan heb ik al niet veel goesting meer, die éne die gewoon zijn plan, meetstaat en zijn wensen op papier zet, die is bij mij en bij vele anderen véél rapper bediend en met véél meer goesting.

Bestek moet niet meer zijn dan die wensen op papier zetten. Daar gaat het uiteindelijk om. Probleem is natuurlijk dat die lastenboeken vaak zeer dik en onleesbaar zijn.

Toch denk ik dat het veiliger is om als klant lastenboek + meetstaat te laten opmaken anders heb je achteraf geen macht. Je laat immers een prijs op maken voor iets dat niet gedefinieerd is en 1) de aannemer gaat te veel aanrekenen omdat hij geen risico wil lopen, 2) achteraf gaat hij je voor elke eis kwa kwaliteit die je stelt meerwerk aanrekenen.

afbeelding van Thierry Gernay
Thierry Gernay

Geregistreerd 11-03-2006

506 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

Tom, de waarheid ligt in het midden... Vele architecten willen imponeren met overname van hele bloemlezingen die zomaar van het net te pikken zijn; dat geeft inderdaad de indruk dat ze er "werk" van hebben gemaakt.

Keep it simple and stupid. Duidelijke en gevatte omschrijving van de wensen kunnen op een paar blaadjes geresumeerd worden en 'uitvoering volgens de regels der kunst' zijn vrij allesomvattende bepalingen.

Een goede vakman is ook zelden een administratief genie, weet je wel.

Geef mij maar duidelijkheid zonder blabla!

afbeelding van Bungoo
Bungoo

Geregistreerd 14-03-2006

1049 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

inderdaad thierry, op professioneel gebied kom ik ook soms architecten tegen die een lastenboekje maken van enkele honderden pagina's....als je ze er dan iets over vraagt weten ze het veelal niet...uiteraard omdat ze gewoon de productbeschrijvingen van de leverancier overnemen of zelfs van typebestekken halen.

Hierdoor komen soms zelfs tegenstrijdigheden voor tussen 2 posten die met elkaar verband houden.

Dan ben je inderdaad beter met een iets beknoptere handleiding die wel duidelijk en eenduidig is.

ikzelf heb gebouwd zonder lastenboek (wel veel zelf gedaan), en heb de aannemers telke malen goed de wensen kunnen overmaken.

Nu raad ik wel aan dat als je alles laat doen je beter een lastenboek en meetstaat maakt (of laat maken, want als je er echt geen kaas van gegeten hebt zal je toch vlug enkele posten vergeten - vooral bij de ruwbouw dan-)

afbeelding van gusky
gusky

Geregistreerd 13-03-2006

312 berichten

Re: Nut van meetstaat/lastenboek

Bij mijn weten is een lastenboek nog steeds deontologisch verplicht.

In geval van geschillen of de werf of schade achteraf is een lasatenboek onontbeerlijk.

Pagina's