Ervaring van DHZ'ers

afbeelding van NickDB
NickDB

Geregistreerd 04-06-2010

532 berichten

Ervaring van DHZ'ers

Hallo

We staan op het punt om bouwgrond te kopen, dus sinds enkele weken ben ik me volop aan het "inlezen" vooraleer we aan het echte werk beginnen: het bouwen.

Nu zitten er hier op het forum blijkbaar heel wat DHZ'ers die zelf de ruwbouw gezet hebben. Om de kosten te drukken en voldoening te hebben zou ik dit ook zelf willen doen (de motivatie is er zeker!), maar ik twijfel: heb nog nooit twee bakstenen op elkaar gezet... :? Hebben de DHZ'ers die hun huis zelf metsen dan allemaal ervaring in de bouw of zijn er nog die er aan beginnen met enkel de nodige portie motivatie en leergierigheid?

Nick

36Reacties

afbeelding van Dappe
Dappe

Geregistreerd 01-06-2006

2140 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

Aangezien er niemand anders antwoord zal ik mijn mening maar geven Wink

Wij doen ook bijna alles zelf (enkel betonnen kelder laten doen, en in de afwerking plakker en chapper + mogelijk iemand voor de gasketel aan te sluiten). Ik werk wel in "de bouw" (elektriciteit) dus zie heel wat nieuwbouw werven, idem voor mijn vader + deze heeft destijds ook zijn eigen woning gezet.

Als je niks van ervaring hebt en je ook niet regelmatig hulp hebt van iemand met ervaring zou ik er toch niet aan beginnen. Of je zou eerst een cursus metselen of zo moeten volgen bij Syntra. In dat geval zou ik eerder zoeken naar een aannemer waarbij je eventueel kan helpen met dienen of zo. In een later fase kan je natuurlijk wel zelf de technieken ed uitvoeren, hier bestaan genoeg zelfbouwfirma's voor die je op weg kunnen helpen.

afbeelding van DNO
DNO

Geregistreerd 25-05-2011

3 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

Laat je enkele dagen helpen door een ervaren metser/bouwvakker en dat komt wel slim. In een bouw loopt nooit alles perfect en zal je toch eens iets moeten afbreken.

Tip: controleren, controleren en nog eens controleren. Werk op het gemak, meet liever 5 keer dan 1 keer. De waterpas en de meter moeten je beste vriend worden!

afbeelding van tamrat
tamrat

Geregistreerd 22-03-2008

1039 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

NickDB wrote:
Om de kosten te drukken en voldoening te hebben zou ik dit ook zelf willen doen (de motivatie is er zeker!), maar ik twijfel: heb nog nooit twee bakstenen op elkaar gezet... :? Hebben de DHZ'ers die hun huis zelf metsen dan allemaal ervaring in de bouw of zijn er nog die er aan beginnen met enkel de nodige portie motivatie en leergierigheid?

Je kan ook overwegen om een houtskelet te zetten. Dat lijkt me als zelfbouwer toch nog altijd een pak gemakkelijker dan een massief huis, ook voor de verdere afwerking (gaten in hout = gemakkelijk, in steen/beton = meer werk, duurder materiaal nodig).

afbeelding van tamrat
tamrat

Geregistreerd 22-03-2008

1039 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

Even aanvullen: Als je echt geen ervaring hebt (bvb van renovatie), en je niet kan rekenen op mensen (bvb ouders/broer/...) met ervaring zou ik er niet aan beginnen - of zeker niet als je ondertussen full-time blijft werken. En als je op mensen moet rekenen - het is niet voor een weekendje he, maar maanden aan een stuk elk weekend.

Niet onderschatten hoeveel leertijd je nodig hebt, en hoeveel tijd het kost om kleine foutjes op te lossen. Met pakweg een afvoer van een toilet dat niet helemaal juist zit ben je rap een halve dag kwijt, en als je enkel in het weekend kan werken is een maand zo snel voorbij.

afbeelding van K.B.
K.B.

Geregistreerd 19-02-2009

11309 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

@TS ,

Zoek een kleine zelfstandiger / éénmanszaak , liefst iemand die nog slechts part-time zelfstandig is (en de rest van de week voor een baas werkt).

Deze kan je dan naar hartelust helpen ...

Wij hebben onzen bouw ook zo gezet (op zaterdag en maandag) , samen met iemand die 4/5 werkte bij een grote bouwfirma (werven in BXL).

Zijn baas was heel blij dat hij 's maandags altijd uitegerust op het werk verscheen Lol :lol:

k.b.

afbeelding van NickDB
NickDB

Geregistreerd 04-06-2010

532 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

We waren sowieso al van plan om de technieken zelf te doen met zelfbouwfirma's.

Omdat ik postbode ben heb ik wel redelijk wat tijd en daarom dacht ik om zelf te metselen, maar zonder ervaring in de bouw is dit idd misschien wat te hoog gegrepen. Nu ja, met de metser dienen kan er blijkbaar ook al heel wat uitgespaard worden... Smile

We kunnen gelukkig op enkele mensen rekenen die ervaring hebben in de bouw. Dus het zal wel slim komen en anders kloppen we hier op het forum nog eens aan! Biggrin

afbeelding van Smettuh
Smettuh

Geregistreerd 17-11-2009

2712 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

Zelf metsen is doenbaar als je wat lessen gevolgd hebt, inzicht hebt, geen hoogtevrees en stopt met slapen om dit forum te kunnen nalezen.

Zou ik geen 70km van men bouwgrond wonen had ik hetzelfde gedaan. Grootste besparing is de ruwbouw zelf doen!

'k Moet wel zeggen, het gaat echt niet vooruit bij die DHZ metsers die een full time job beoefenen. Na 1 jaar ben je het gemiddeld beu dus onderschat zoiets niet.

Zeker niet voor je partner die misschien minder geduld heeft :p.

afbeelding van Roan
Roan

Geregistreerd 16-10-2007

1080 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

Ik zou in elk geval al een cursus metselen volgen, je merkt direct of je een aangeboren metseltalent hebt of niet.

Ikzelf had voordien ook nog nooit 2 stenen op elkaar gezet, maar na een korte cursus (6 halve dagen) bij Syntra merkte ik al vlug dat het eigenlijk allemaal wel 'meevalt' :-).

Ik heb eigenlijk aan niemand raad gevraagd (zelfs weinig of niets aan de archi). Met gezond verstand, een goed bouwforum en 2 sterk ontwikkelde werkhanden kom je al heeeeel ver.

Tijd is ook één van de grote beperkende factoren, zeker als je er nog een job naast hebt.

Om een idee te geven: ik heb er samen met de vrouw 1,5 jaar over gedaan om de ruwbouw (kelder, 1ste, 2de,zolder) + aparte garage te metselen (in totaal 36000 recupstenen in kruisverband waarvan dus 18000 stenen doormidden te doen...).

Volgende week kunnen hopelijk de dakwerken starten, de champagne staat alvast koud...

afbeelding van joske_vermeulen
joske_vermeulen

Geregistreerd 28-03-2007

444 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

Ik denk ook niet dat het echte op elkaar leggen van de stenen het moeilijkst is - dat is wat profielen stellen, koord ernaast, mortel maken en hup, dat kan iedereen leren op een paar dagen (ik heb 15 jaar geleden toen ik 14 was na een 5 minuten uitleg mijn eerste binnenmuren gezet, die mortel zal er niet zo mooi ingezeten hebben als iemand met ervaring maar ik geloof niet dat die muren echt slechter zijn als de anderen). Het zijn al de andere dingen die wat ervaring vereisen - balken / trappen bekisten en storten, hoe de aanzet maken en met welke materialen, lood inwerken, kanten afwerken, poutrels leggen/verankeren, dorpels leggen, dals inmeten en supervisie doen als ze die leggen, etc. Ik denk dat mijn aannemer misschien 10% van zijn tijd effectief bezig is met koud 'metselen', en dat gedeelte had ik nog wel zelf durven doen, maar al die andere dingen, en dan ook nog allemaal in het weekend als er geen leveringen kunnen gebeuren en alleen de Hubo open is...

Misschien voor een recht op recht huis met gordingen en met de supervisie van een vakman die af en toe komt kijken en zegt hoe dingen moeten en de maten etc controleert, maar anders zou ik het toch niet aanraden aan iemand die geen ervaring heeft, beperkte tijd en beperkte middelen (i.e., 3 jaar aan een bouw werken en blijven huren + al afbetalen, dat kan niet iedereen).

afbeelding van K.B.
K.B.

Geregistreerd 19-02-2009

11309 berichten

Re: Ervaring van DHZ'ers

joske_vermeulen wrote:
..., beperkte tijd en beperkte middelen (i.e., 3 jaar aan een bouw werken en blijven huren + al afbetalen, dat kan niet iedereen).

Een aannemer de full package betalen en hierdoor 24 maand tijd uitsparen ... dat kan ook niet iedereen ...

Als je 800 euro huur betaald moet je eens uitrekenen hoeveel je aan je aannemer mag betalen ...

- Niet vergeten de BTW te tellen op kost aannemer

- Niet vergeten dat je meer gaat moeten lenen en dus rentelasten zal hebben ...

- Goedkoper aan materiaal geraken zal ook wel een droom zijn ... waarschijnlijk integendeel ... de aannemer zou wel eens meer marge kunnen nemen dan zijn "betere korting"

k.b.

Pagina's