lassen

afbeelding van azerty
azerty

Geregistreerd 28-01-2008

64 berichten

lassen

kan iemand mij uitleggen hoe ik moet lassen. zou met een gewone laspost zijn en bagetten. het is niet mijn bedoeling perfecte mooie lassen te leggen maar wel een degelijke las die stevig is. Heb al een paar keer geprobeerd maar blijf dikwijls met de baget aan het staal plakken.

17Reacties

afbeelding van DMW renovaties
DMW renovaties

Geregistreerd 14-12-2007

272 berichten

Re: lassen

Baget eerst aanstrijken, wil zeggen dat je met de baget eens over het te lassen oppervlak veegt. Zo blijf je minder snel plakken. Om dan te starten even aantikken tot je de baget begint te ontbranden en dan een gelijke afstand van ongeveer 2 tot 3mm aanhouden, baget onder een hoek van 80 graden houden, goed naar de versmelting kijken en niet te snel willen gaan, je moet een mooi smeltbed krijgen in halve kringetjes. Eventueel bij brede lassen of grote hoeken een zwaailas maken is zo VVVVVV met de baget heen en weer zwaaien. Dan op het einde van de las de baget weghalen, even laten afkoelen en dan het slak wegkappen met een bekhamer. Oefen eerst op een gewoon stuk metaal dat je niet nodig hebt en als dat op iets trekt kan je verder proberen. Zie dat uw metaal niet doorbrand (te dun metaal = aangepaste baget of andere lastechniek) Zie dat uw stroomsterkte goed staat anders smelt het niet goed, blijf je plakken en trekken dunne materialen krom.

Als het dragende constructies worden laat dan iemand professioneel lassen!

afbeelding van penb
penb

Geregistreerd 22-06-2006

3617 berichten

Re: lassen

Wat wens je aan elkaar te lassen?

afbeelding van jacqplafond
jacqplafond

Geregistreerd 12-02-2007

1359 berichten

Re: lassen

mooi antwoord van dmw renovaties, waar ik alleen nog maar dit aan wil toevoegen: draag oogbescherming als je de slakken weghamert !

afbeelding van Filip123
Filip123

Geregistreerd 04-05-2007

896 berichten

Re: lassen

oogbescherming ook TIJDENS het lassen

afbeelding van azerty
azerty

Geregistreerd 28-01-2008

64 berichten

Re: lassen

zou willen tuinpalen (die groene, iedereen kent ze) van een tuinafsluiting lassen aan wapeningsstaal BE500. Weet hierbij wel niet goed welke stroomsterkte ik moet gebruiken. Zal moeten opletten bij de palen want deze zijn niet zo heel dik, dat ik er niet door zit.

Iemand een gedacht van de stroomsterkte?

En waarom moet de slak eigenlijk persee weggekapt worden?

afbeelding van jacqplafond
jacqplafond

Geregistreerd 12-02-2007

1359 berichten

Re: lassen

als je met bagetten gaat lassen aan die tuinpalen dan wordt het wel heel erg oppassen geblazen, want je zit er zó doorheen, begin maar op 50A ofzo, max 70A met bagetten van 2mm. Eigelijk denk ik dat een MIG toestel hier wel beter gaat zijn (eventueel met draad met flux ipv gasfles).

Je moet de slakken niet persez wegkappen, maar ik raad het toch aan, al is het maar om de las te kunnen inspekteren (als prutser lasser ontdek ik toch ook meer dan eens een onvolledige las onder een toch perfekt uitziende slakrups), of als je wilt gaan beschermen tegen roest met menie ofzo.

@filip123 tja daar ging ik wel van uit dat hij dat wel zou weten, al heb ik vroeger wel eens cowboys zien lassen zonder lashelm (en dan de ganse nacht "zand in de ogen") Maar ik bedoelde maar te zeggen dat het verleidelijk is de slakken beginnen weg te kappen, maar die stukjes zijn heel scherp en worden op magische wijze naar je ogen aangetrokken, dus zeker veiligheidsbril dragen dan !

afbeelding van DMW renovaties
DMW renovaties

Geregistreerd 14-12-2007

272 berichten

Re: lassen

Van die groene palen kan je niet lassen met bagetten.

MIG lassen is hier aangewezen. Stroomsterkte van 60A zou het moeten doen. Bij MIG lassen heb je geen slakken.

afbeelding van MR
MR

Geregistreerd 08-05-2006

3571 berichten

Re: lassen

Ik ben geen geen lasser maar heb vroeger nog lasles gehad op school. Bij een goeie las op goed en schoon materiaal zal de slak vanzelf naar boven krullen en valt ie er gewoon af (bij mij toch, en goede punten gekregen van de leraar).

Zulke tuinpalen zou ik zelf niet kunnen lassen, zijn van amper 1mm dik staal en je zal er ook moeten de beschermingslaag van krabben.

Zou het ook niet kunnen lukken met sterke spanbanden of ijzerdraad om die netten vast te maken?

afbeelding van Simber
Simber

Geregistreerd 12-07-2006

209 berichten

Re: lassen

Las anders op die palen eerst enkele strips op een laag amperage. Dan is deze daar plaatselijk al iets dikker en kun je de rest er met iets meer amperage (lees sterker) tegenlassen.

Als je dalend last heb je ook minder inbranding. (is niet zo sterk) maar ideaal om die strips te lassen.

Dit is wel te lassen met een primafix. Niet met een special of een basis, maar een goedkope post (met spoel en geen inverter dus, een zware dus) ontsteekt deze toch niet.

afbeelding van azerty
azerty

Geregistreerd 28-01-2008

64 berichten

Re: lassen

de groene coating van de palen heb ik uiteraard weggeslepen zodat ik op bloot staat zit.

heb eens gemeten en moet zeggen dat het staal toch wel zeker 2,5mm dik is. Dus denk wel dat het er niet zal doorbranden. Zal eventueel proberen met die strips, lijkt mij nog een goed idee.

Het probleem is eigenlijk dat de palen ter hoogte van de fundering afgekrakt zijn van de wind. Omdat het moeilijk is nieuwe palen te plaatsen vanwege de dichte klimop-begroeiing ga ik staven onderaan tegen de paal lassen en opnieuw inbetonneren.

En van die oogbescherming, hebt ge gelijk, ge hebt immers maar 2 ogen é. Biggrin

Pagina's