• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Infiltratie put of kratten

ToToA

Lid
Lid geworden
18 mrt 2016
Berichten
313
Waarderingsscore
4
Punten
18
Allen,

 

Voor onze nieuwbouw dienen wij een infiltratiesysteem te plaatsen voor de overstort van de regenwaterput.

 

Nu vroegen wij ons af welke systeem uitvoeringstechnisch, als ook financieel jullie voorkeur biedt:

Een betonnen infiltratieput of infiltratiekratten?

 

Alvast bedankt voor de tips!
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.674
Waarderingsscore
566
Punten
113
die kratten schijnen zeer goed te werken, maar ik vond ze wel heel duur. Wij hebben de infiltratie opgelost door een soort wadi te maken - put uitgegraven op 1m30 diep, daar geotextiel in (om niet te veel zand in te spoelen) en vol lava breuksteen gegooid. Graafwerken zelf uitgevoerd, geotextiel had ik nog een overschot van en lava hebben we per ton besteld (wel veel kruiwagentjes van de oprit tot aan de wadi gevoerd
sad_smile.png
). Momenteel gebruiken we nog geen regenwater en loopt de regenput dus geregeld over en dan zie je dat die constructie het heel goed doet.
 

Keon

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
14 nov 2015
Berichten
5.610
Waarderingsscore
668
Punten
113
Als je slim bent, dan leg je dat systeem aan onder uw oprit... op die manier vang je twee vliegen in één klap.

Op die manier zijn kratten of het hierboven vermeld zelfbouwsysteem (geotextiel + keien) de ideale oplossing.
 

D'Haese

Zeer Actief lid
Lid geworden
4 nov 2013
Berichten
1.965
Waarderingsscore
8
Punten
38
Wij hebben een betonnen put genomen. Daar kan je later nog eens in als het moet.

Als uw regenwaterfilter het eens een periode opgeeft of niet goed werkt of... , kan het dat er bijvoorbeeld veel blad of ander afval in die put/kratten terecht komt.

Een put is dan gemakkelijk om eens in te kruipen. Met die kratten zie ik dat nog niet goed lukken.
 

bull 26

Lid
Lid geworden
6 jul 2014
Berichten
218
Waarderingsscore
11
Punten
18
Een betonnen infiltratieput is ook merkelijk goedkoper dan kratten.

 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
bull 26 zei:
Een betonnen infiltratieput is ook merkelijk goedkoper dan kratten.

 

Ja en nee, is nogal een stelling die kort door de bocht gaat zonder rekening te houden met de vereisten en wettelijke bepalingen.

Een infiltratie van water in de bodem moet voldoen aan enkele strikte regels: (decreet va, 5 juli 2013)

- je moet overtollig water vertraagt afgeven aan de bodem.

- het nuttige infiltratieoppervlak moet minstens 4 m² zijn per 100m² oppervlak. Als oppervlak moet je alles optellen van constructies waar water niet door kan infiltreren naar de bodem. Terrassen, opritten, poolhouses, serres, tuinhuizen, hondehok, kippekot , zwembaden/zwemvijvers en vijvers ....

- Voor dat je kunt infiltreren in de ondergrond moet dit water eerst opgevangen worden in een buffer. Hiervoor reken je 25 liter per vierkante meter ondoordringbaar oppervlak.

Bij het berekenen van het infiltratieoppervlak van het infiltratiemedium ( krat of -put) mag je nooit de bodem meetellen. Indien de gemiddelde grondwaterstand hoog is, dient deze gemiddelde waarde afgetrokken worden van het nuttig infiltratieoppervlak.

Voorbeeld: je hebt een gemiddelde grondwaterstand van -60 cm ten opzichte van het maaiveld. Je infiltratiemedium is 100 cm hoog en komt 10 cm onder het maaiveld , dan krijg je als berekeng 100cm-10cm -60cm geeft dus 30cm hoogte dat effectief infiltreert. Je moet dit dan nog vermenegvuldigen met de lengte van het medium en dan krijg je het nuttig infiltratioppervlak.

Indien je deze regels toepast voor infiltratieputten en -kratten, ga je merken dat de aankoop van een krat inderdaad duurder is maar het nuttige infiltratieoppervlak dan weer voordeliger voor de kratten. Ik zet liever 2 kratten die 100% voldoen dan een put waarbij meer dan 3/4 onnodig is en weggesmeten geld. Erger wordt het als door de berekeningen je merkt dat je 3 putten moet steken en slechts 1 krat om te voldoen aan de normen.

 
 

bull 26

Lid
Lid geworden
6 jul 2014
Berichten
218
Waarderingsscore
11
Punten
18
Ergens volg ik wel je redenering Luc. Maar heel die wetgeving rond  bodeminfiltratie streeft zijn doel wel een beetje voorbij lijkt me. Als je weinig doorlatende grond hebt ( klei) kan dit nooit werken. Als je vertrekt vanaf de regenafvoeren aan de woning met helling naar regenput en dan die overloop van de regenput  met helling naar  infiltratieput of kratten arriveer je in onze contreien ( WVl) gegarandeerd in kleigrond. Ik heb beide al toegepast en beide stonden s'anderendaags vol met grondwater. Het nut ervan om deze hier te plaatsen ontgaat mij volledig , behalve dan extra kosten voor de bouwheer. In andere regios ( zand en/ of leemgronden) lukt dit waarschijnlijk wel.
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Dan is er iemand die de wetgeving of beter het decreet niet goed kent want daar staat dus wel degelijk in dat bij waterzieke gronden ( veen, moeras, uiterwaarde en overstromingsgebieden) de infiltratie niet moet. Ze hadden zelfs door dat kleigronden niet of bijna niet infiltreren en dus op deze gronden moet je geen infiltratie doen . Wel buffering !!!

 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan