• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Aanbouw / veranda: zelf doen of niet?

Lid geworden
2 jan 2014
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dag allemaal,



Ben nieuw hier als lid maar in het verleden al vaak deze fora als gast geraadpleegd en veel interessants gelezen.



Nu heb ik een concreet project waarvoor ik graag wat tips en meningen zou willen vragen. Dus heb finaal de stap gezet om mij te registeren. Heb de zoekfunctie geprobeerd maar ik heb niet echt gevonden wat ik zocht.



We willen ons huis een stukje uitbreiden, dus eigenlijk een bijbouw doen. Op zich is dit volgens mij een vrij eenvoudige constructie: op de plaats waar we willen uitbreiden hebben we al twee muren in een rechte hoek, dus op zich is enkel dit bij te plaatsen: een wand van 6 m, waarschijnlijk volledig in ramen, + een wand van 3 m. Idee is hier een muurtje van zowat 1,10m en daarboven ook ramen. Hierop een plat dak (hetwelk voor een stuk in het dak zal ingewerkt moeten worden, hoogte van de bestaande oversteek is iets te laag).



We hebben al enkele offertes van verandabouwers gekregen en al is de kost wel haalbaar, heb ik toch het gevoel dat veel geld bespaard kan worden door een aantal zaken zelf te doen.



Op zicht moet in grote lijnen hetvolgende gebeuren:



-Uitgraven grond + funderingen + muurtje + blauwsteen voor de ramen: een vriend van mij is aannemer dus dit moet lukken, en waarschijnlijk goedkoper dan via verandabouwers.

-Plaatsen van de ramen: we kennen iemand die in bijberoep zelf ramen plaatst dus ook hier geen probleem.

-Maken houten plat dakconstructie: een vriend van mij is schrijnwerker in bijberoep, dus...

-Mijn vader is zelf dakwerker, dus het inwerken van plat dak in bestaande dakpartij en afwerken met roofing is zeker geen probleem. Ook binnenafwerking kunnen we zelf aan.



Het moeilijke met alles zelf te doen / te coördineren zit hem volgens mij meer in de adminstratie:

Met wat geluk is er alleen sprake van meldingsplicht, maar hoe gedetailleerd moet zo'n dossier zijn? Ik zou uiteraard liefst geen architect in de hand nemen (wat is overigens de kost van een architect?). Er worden geen structurele wijzigingen in de bestaande woning aangebracht. (Ingang via bestaand raam dat blijft zitten ==> dit schijnt belangrijk te zijn om van een veranda (geen vergunning nodig) te kunnen spreken ipv een aanbouw (wel vergunning nodig); zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?



Algemeen vraag ik me af of er fotodagboeken zijn van mensen die een uitbouw/veranda gezet hebben, kwestie van te zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat. En uiteraard tips, aandachtspunten, enz.



Alvast bedankt,
 

Makita

Lid
Lid geworden
12 apr 2011
Berichten
476
Waarderingsscore
0
Punten
16
Afhankelijk van de oppervlakte en nokhoogte zal je inderdaad een eenvoudige dossiersamenstelling moeten maken ofwel beroep doen op een architect.

De voorwaarden voor een veranda plaatsen vind je hier terug:



Veranda vergunning - bouwvoorschriften België



Wij hebben ook lang getwijfeld om een veranda te laten plaatsen maar zijn uiteindelijk gegaan voor een aanbouw van 3,6 op 9 meter. Onze architect heeft 3000 euro gekost. De funderingen hebben we zelf gegraven, het gieten van de funderingen en vloerplaat was 2900€. Het metselwerk met stalen liggers was 3500€ en het dak met isolatie ook een goeie 7000€. Reken daar nog eens de ramen bij en onze aanbouw zal een goeie 22.000 euro gekost hebben. De prijs van een veranda lag in dezelfde grootorde maar wij waren van het idee dat je meer woongevoel hebt in een aanbouw. Zeker in de winter...





Alvast veel succes! :D
 

julien

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
6.372
Waarderingsscore
529
Punten
113
Iets in me zegt dat je het net dat ietske te eenvoudig ziet...

Wat met aansluiting tegen het huidige volume?

Wat met nutsvoorziening? (verwarming, elektriciteit, kabel, tele,...)

Vloeropbouw?

Fundering?

Isolatie?

...
 
Lid geworden
2 jan 2014
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
@ Makita: we zijn in feite ook absoluut op zoek naar een aanbouw en niet naar een veranda à la volledig in glas met een glazen dak en rotan stoelen erin.... Kwestie blijkt me vooral dat om eenvoudige melding te doen bij de gemeente, men schijnbaar beter niet spreekt van een aanbouw, maar van een veranda. De verandabouwer meldde zelfs dat met een lichtstraat in het plat dak, meer kans is dat het aanzien wordt als veranda en dat dit eventueel zo kan in het dossier gezet worden om het gemakkelijker te maken bij de gemeente.



Wat betreft je prijzenindicatie, wij kregen een gelijkaardig voorstel qua prijs, maar oppervlak is de helft kleiner dan bij jullie. Was dit incl BTW, en welke mate was de binnenafwerking inbegrepen (gyproc/pleistering...)?







@ Julien: bedankt voor je antwoord. Over de zaken die je vermeldt is wel al een stuk nagedacht hoor:

Elektriciteit en netwerkkabels kunnen perfect via de zijmuur binnengebracht worden. (bestaande muur = garage waar alle nutsvoorzieningen binnenkomen - in el. kast zijn al de zekeringen voorzien etc.)



Isolatie? Ik vermoed vooral in het plat dak dan: een warm plat dak met isolatie in vorm van platen (10cm of liefst zelfs een stuk meer)

In het klein stukje muur werken we met een spouw opgevuld met platen.



Vloeropbouw en fundering weten we wat ongeveer wat we willen en een aannemer kan hier toch ook in meedenken?



Ik begrijp alleen niet goed wat je bedoelt met aansluiting met het bestaand volume?



Uiteraard wens ik mij nog beter te informeren vooraleer hier aan te beginnen, vandaar ook de vraag op dit forum.
 

julien

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
6.372
Waarderingsscore
529
Punten
113
tracemat;1897986 wrote:
Ik begrijp alleen niet goed wat je bedoelt met aansluiting met het bestaand volume?

Een veranda staat meestal ergens tegen. Dus er moet ergens een aansluiting gemaakt worden tussen je veranda en het bestaande huis (=bestaand volume). Dat is niet zo eenvoudig ivm water en warmte.
 

Sylvain 12

Actief Lid
Lid geworden
27 okt 2010
Berichten
821
Waarderingsscore
46
Punten
28
Ik heb onlangs ook een gelijkaardige vraag gesteld. Lijkt me wel dat de prijzen die hier vermeld worden een stuk goedkoper lijken dan toen ik het vroeg...



Als je de juiste mensen kent, zou ik het zéker zelf doen! Mocht ik genoeg technisch personeel kennen, deed ik ook alles zelf. Maar bij mij is het beperkt tot de elektriciteit en een stukje metsen. Ik zal de kosten proberen te beperken door veel te dienen en de grove werken zelf te doen.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan